ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος: Επικύρωσε τις καταδίκες του νομάρχη Ηλείας και του δήμαρχου Ζαχάρως για τις πυρκαγιές

Άρειος Πάγος: Επικύρωσε τις καταδίκες του νομάρχη Ηλείας και του δήμαρχου Ζαχάρως για τις πυρκαγιές

Το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 514/2015 απόφασή του, επικύρωσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ηλείας (1254/2014) με την οποία έχουν καταδικαστεί ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας.

Οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος, όπως επίσης και ένας πυροφύλακας, είχαν καταδικαστεί το περασμένο έτος για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων, και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, μετά από σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηλείας, καταδίκασε τον πρώην νομάρχη Ηλείας σε φυλάκιση 9 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ με την ίδια ποινή καταδικάστηκε ο δήμαρχος της Ζαχάρως - με τη διαφορά ότι η ποινή του ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, και η εξαγορά της θα υλοποιείτο σε 24 δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης την 1η Ιανουαρίου 2015. Με την ίδια ποινή (εννεάμηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή) είχε καταδικαστεί και ένας πυροφύλακας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, οι τοπικοί φορείς έχουν την υποχρέωση να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης και να προβαίνουν σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κλπ. Παρ΄όλα αυτά, δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο - και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου, με συνέπεια να υποστεί εγκαύματα ένας αλλοδαπός.

Μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο αλλοδαπός, οι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη - και μετά την εφετειακή απόφαση, οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος άσκησαν αίτηση στον Άρειο Πάγο, με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική εφετειακή γι’ αυτούς απόφαση.

Ο Άρειος Πάγος, δεχόμενος την εισήγηση της αντεισαγγελέως Θεοφανίας Κοντοθανάση, έκρινε τελικά, ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία, και τελικά απέρριψε τις δύο αιτήσεις αναίρεσης.

Σχετικές ειδήσεις