ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Λίστα Λαγκάρντ: Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής στα δημόσια ταμεία!

Λίστα Λαγκάρντ: Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής στα δημόσια ταμεία!

Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ είναι η μέχρι στιγμής η «λεία» που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς από τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ που βρέθηκαν στο στόχαστρο τους.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, με τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, έχει ήδη ολοκληρωθεί για 170 πρόσωπα και μέσα από αυτή τη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά τα 13.788,184 ευρώ εισπράχθηκαν μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Βαλαβάνη.

Οι οφειλέτες προσήλθαν και υπήχθησαν στο νόμο, ρυθμίζοντας συνολικές οφειλές που ανέρχονταν σε 26.023,832 ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογος φορολογικός έλεγχος έχει προχωρήσει για άλλες 350 περιπτώσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να περάσουν από το μικροσκόπιο των Αρχών όλοι οι καταθέτες και να εκδοθεί ο... τελικός λογαριασμός.

Τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό από τις συνολικά 2.062 εγγραφές ηλεκτρονικών αρχείων της λίστας Λαγκάρντ οι πρώτοι που ελέγχθηκαν, ήταν οι συγγενείς του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν διαγραφεί από την αρχική λίστα που έφτασε στις ελληνικές Αρχές.

Στη συνέχεια, από τα υπόλοιπα 2.059 αρχεία ταυτοποιήθηκαν 1.725 λογαριασμοί που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή σε εταιρείες.

Ελάχιστα χρήματα στα δημόσια ταμεία

Από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της «λίστας Λαγκάρντ» δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150, ενώ από τα 24.710 εμβάσματα της περιόδου 2009 - 2010 - 2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500.

Σημειώνεται επίσης πως η «λίστα Λαγκάρντ» από την αρχή που πήγε στο ΣΔΟΕ ήταν μια εισαγγελική παραγγελία ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του χρόνου τα αδικήματα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με τους αναφερόμενους στην λίστα παραγράφονται.

Είναι προφανές ότι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να δρομολογηθούν δικαστικές εξελίξεις και θα κάνουν τα αδύνατα – δυνατά για να μη διαρρεύσουν τα ηχηρά ονόματα της λίστας.

Το εν λόγω ζήτημα αφέθηκε στη μοίρα του τόσο από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου που έμειναν μόνο στα λόγια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.

Ο ελληνικός λαός όμως περιμένει «να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο» και να δει επιτέλους να πληρώνουν και οι έχοντες και όσοι με τις πράξεις τους οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις