ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πολυετείς καθείρξεις στους παιδεραστές του Ίλιον

Πολυετείς καθείρξεις στους παιδεραστές του Ίλιον

Σε πολυετείς καθείρξεις από 18 έως και 33 χρόνια καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι της γνωστής ως «υπόθεση παιδεραστίας Ιλιον», με θύματα τέσσερα ανήλικα αγγελούδια και θύτες τη μάνα-μαστροπό, τον 44χρονο σύντροφό της, αλλά και τον ιερέα της εκκλησίας της περιοχής.

Στην υπόθεση κατηγορείτο και ένας εύπορος 84χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ αλλά το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Και σε δεύτερο βαθμό η διαδικασία στο ακροατήριο ήταν σκληρή, καθώς οι περιγραφές της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων παιδιών ήταν για άλλη μια φορά άκρως σοκαριστικές, βίαιες και απάνθρωπες. Κατέθεσαν μάρτυρες με πρώτο τον αστυνομικό, ο οποίοςπέτυχε να ξετυλίξει το κουβάρι του νήματος και να σωθούν τα ανήλικα παιδιά. Κατέθεσε ο δάσκαλος της μιας ανήλικης, του οποίου η τυπικότητα – παρατηρητικότητα και πραγματική ευθύνη του ρόλου του ως δασκάλου, βοήθησαν να εντοπιστεί το πρόβλημα και να αναλάβει την υπόθεση η αστυνομία.

Οι πέντε εφέτες πρόεδροι και ο εισαγγελέας άκουγαν τις μαρτυρίες συγκλονισμένοι. Οι περιγραφές έφεραν σε πολλούς μέσα στο ακροατήριο δάκρυα στα μάτια, το οποίο ήταν κατάμεστο από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση.

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής που από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο παραμένει σταθερή και ακλόνητη στις θέσεις της, ήταν παρούσα και δεν δίστασε πολλές φορές να παρακινεί τους μάρτυρες κατηγορίας να περιγράφουν τα γεγονότα, όπως τους τα διηγήθηκαν τα ανήλικα θύματα προκειμένου κανείς από τους δικαστές να μην έχει αμφιβολίες για το ποιος ή ποιοι διέπραξαν τα εγκλήματα σε βάρος των ανήλικων παιδιών.

Από την αρχή της διαδικασίας στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, είχε προβληθεί από τον δικηγόρο υπεράσπισης του Ιερέα, το αίτημα να καταθέσουν τα ανήλικα θύματα εκ των οποίων κάποια έχουν πλέον ενηλικιωθεί. Τότε δόθηκε μια πραγματική μάχη από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η οποία και έδωσε στο Δικαστήριο να καταλάβει ότι η παρουσία στο ακροατήριο μόνο ζημία θα επέφερε στην ψυχική ισορροπία των θυμάτων.

Σήμερα (30/9) μετά την εκφώνηση της απόφασης η δικηγόρος των ανηλίκων θυμάτων, Κατερίνα Ζαγγανά δήλωσε ότι: «…η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει το φάρο για όλα τα παιδιά που κακοποιούνται και το μήνυμα είναι σαφές ότι καμία πράξη σε βάρος τους δεν μένει ατιμώρητη. Τα παιδιά μιλούν και εμείς τα ακούμε. Στις υποθέσεις παιδεραστίας πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση των ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε στα παιδιά την προστασία τους και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.…»

Σχετικές ειδήσεις