ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου

H πρώτη προσφυγή κατά της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου κατατέθηκε σήμερα (8/10/2015) από επιχειρηματία της Μυκόνου που διατηρεί εστιατόριο.

Με την προσφυγή, η οποία πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο επιχειρηματίας ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η εν λόγω απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων. Επιπλέον, όπως τονίζει, παραβιάζονται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως και τα άρθρα 43 και 78 του Συντάγματος καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπουν οι συνταγματικές επιταγές.

Στην ίδια προσφυγή, επισημαίνεται ακόμη ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές ειδήσεις