ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου για την απόκρυψη 1,3 εκατ. ευρώ ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου για την απόκρυψη 1,3 εκατ. ευρώ ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2009, ζήτησε ο εισαγγελέας τουΤριμελούς Εφετείου ΠλημμελημάτωνΠαναγιώτης Πούλιος.

Το αδίκημα αφορά στην απόκρυψη 1,3 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Πρωτόδικα το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον καθένα και σε συνολική χρηματική ποινή 200.000, ενώ επιδίκασε και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ έκαστος λόγω ηθικής βλάβης.

Στην παρούσα δευτεροβάθμια διαδικασία τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγος του δεν παραστάθηκαν στη δίκη αλλά εκπροσωπήθηκαν δια των τριών πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην είχε δηλώσει το ζεύγος Παπαντωνίου, είναι «ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση κατηγορουμένων».

Ο κ. Πούλιος περιέγραψε όλη τη διαδρομή του ποσού από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 1999 οι δύο κατηγορούμενοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. δρχ.

Τόνισε δε, ότι η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου ήταν η πραγματική και κύρια δικαιούχος του επίμαχου ποσού καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην HSBC, κι αυτό αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι το χρηματικό ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του, Γ. Κανδαλέπα.

«Είναι δυνατόν να έγινε ανάληψη τόσο μεγάλου ποσού και να το κράτησε κρυφό από τον πρώτο κατηγορούμενο ο Γ. Κανδαλέπας;» αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας προσθέτοντας: «Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του».

Και συνέχισε ο Π. Πούλιος: «Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκρυβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι».

Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο, ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης, που συνέταξε τη σχετική έκθεση, εξηγώντας ότι από το 2008 έως το 2010, το επίμαχο ποσό βρισκόταν σε trust.

Συγκεκριμένα, είπε πως Απρίλιο και Αύγουστο του 2000 έγιναν τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, ενώ το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρίας και το 2010 επαναπατρίζονται.

«Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως "ομπρέλα" και από κάτω μπορούσες να βρεις οτιδήποτε, offshore, trust κ.ά» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο Στυλιανός Παπαδάκης υπογράμμισε τέλος, ότι σύμφωνα με τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, το υπό διερεύνηση χρηματικό ποσό του ζεύγους Παπαντωνίου δεν δικαιολογούνταν περίπου 600.000 ευρώ.

Η υπεράσπιση πάντως στην έναρξη της διαδικασίας ζήτησε να μην εξεταστεί ο μάρτυρας ελεγκτής, με το σκεπτικό πως έχει εκδοθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που ακυρώνει την έκθεση του ΣΔΟΕ.

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση με το σκεπτικό πως ακόμα και αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου δεν αποτελεί δεδικασμένο για το ποινικό δικαστήριο. Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης που ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής που έχει δηλώσει το ελληνικό δημόσιο στη δίκη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις