ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο ΣτΕ η παραχώρηση αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Στο ΣτΕ η παραχώρηση αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Να ακυρωθεί η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που αφορά την έγκριση υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης αναβάθμισης συντήρησης κ.λ.π των 14 περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιουνίου, Αιγαίου ζητούν διάφοροι φορείς και χρήστες αεροδρομίων (επιβάτες) με αίτησή τους στο ΣτΕ.

Μεταξύ των αιτούντων είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Γ΄ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τακτικά τα περιφερειακά αυτά αεροδρόμια.

Στην αίτηση υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και ενωσιακού δικαίου, ενώ επισημαίνουν πως η παραχώρηση είναι αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας (42 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς παράτασης). Τονίζουν ακόμη ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που αφορούν την παροχή δημόσιας υπηρεσίας όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών καθώς δεν διασφαλίζεται η εποπτεία του κράτους στην παραχωρησιούχο εταιρεία και έτσι ανεπίτρεπτα παραχωρείται ανεξέλεγκτη εξουσία επιβολής τελών και άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι παραβιάζονται κανόνες του ενωσιακού δικαίου που σχετίζονται με τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την δυνατότητα εκδήλωσης καταχρηστικής συμπεριφοράς από την πλευρά του παραχωρησιούχου.

Σχετικές ειδήσεις