ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε δίκη παραπέμπονται για το σκάνδαλο της DE PUY στελέχη νοσοκομείων και μεγαλογιατροί

Σε δίκη παραπέμπονται για το σκάνδαλο της DE PUY στελέχη νοσοκομείων και μεγαλογιατροί

Για σωρεία κακουργηματικών πράξεων παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 24 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού DE PUY η οποία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στη λίστα με τα συνολικά 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπερκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο, στην εξαετία.

Η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού JOHNSON & JOHNSON που φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 ως το 2006 υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και παράλληλα δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς με μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας.

Στους κατηγορούμενους που παραπέμπονται να δικαστούν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς αλιεύθηκε email στις 13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...» ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.

Σχετικές ειδήσεις