ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Έρευνα για τα φυλλάδια της «ντροπής» στην Ειδομένη

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Έρευνα για τα φυλλάδια της «ντροπής» στην Ειδομένη

Ποινική προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες που «παρέσυραν» στον κίνδυνο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ειδομένης, μοιράζοντας φυλλάδιο με χάρτες προκειμένου να περάσουν στα Σκόπια, παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πληροφορίες που είχε συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο, ενώ έθεταν το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι να παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.

Στη συνέχεια η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για τον εντοπισμό των διακινητών του εν λόγω φυλλαδίου. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της αναφέρει ότι σε περίπτωση εντοπισμού των προσώπων που διακίνησαν το φυλλάδιο, να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που προβλέπονται:

1) στο νόμο 3386/2005 για την «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» και

2) στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει την τιμωρία όποιου με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος.

Σχετικές ειδήσεις