ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανοίγει ο φάκελος του ήρωα Ηλιάκη μετά από 10 χρόνια

Ανοίγει ο φάκελος του ήρωα Ηλιάκη μετά από 10 χρόνια

Ανοίγει ξανά μετά από περίπου δέκα χρόνια ο φάκελος της υπόθεσης του θανάτου του σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποσμηναγός έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου 2006 όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο ύστερα από επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά.

Ο φάκελος της υπόθεσης που είχε κλείσει τότε ως «ατύχημα» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και η εκδοχή αυτή είχε επικυρωθεί με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και είχε επιβάλλει φυλάκιση 4 ετών στον Τούρκο πιλότο το 2008 για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Πλέον δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που ήταν 36 ετών και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών ξανανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης. Αφορμή για την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης ήταν η καταγγελία που είχε κάνει στη Βουλή πτέραρχος εν αποστρατεία ο οποίος είχε μιλήσει για κατάρριψη του ελληνικού μαχητικού από το τουρκικό αεροσκάφος και είχε ζητήσει να γίνει έρευνα.

Η Εισαγγελία της Αθήνας ξανάνοιξε τον φάκελο της υπόθεσης και ξεκίνησε αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ο Έλληνας πιλότος δέχθηκε απροκάλυπτα δολοφονική επίθεση από το τουρκικό μαχητικό, το οποίο καταδίωκε.

Ο εισαγγελέας, που ανέλαβε την υπόθεση, θα διερευνήσει εάν ο Τούρκος πιλότος, που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πήρε εντολή από το τουρκικό επιτελείο να καταρρίψει το ελληνικό αεροσκάφος.

Η εισαγγελική έρευνα όμως δεν θα περιοριστεί μόνο στη διερεύνηση των ευθυνών του Τούρκου κυβερνήτη, αλλά θα επεκταθεί και στο ενδεχόμενο να έχουν ποινικές ευθύνες και μέλη της τότε στρατιωτικής ηγεσίας, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Η επίσημη εκδοχή των επιτελείων Ελλάδος και Τουρκίας τότε είχε κάνει λόγο για σύγκρουση των δύο αεροσκαφών ύστερα από επαφή των πτερυγίων τους.

Ωστόσο η εκδοχή, την οποία θα διερευνήσει αυτή τη φορά η Εισαγγελία της Αθήνας, δίνει άλλη εικόνα στα γεγονότα, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος χειριστής Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτυπώντας με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, το οδήγησε σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση, στέλνοντας τον στον θάνατο. Παράλληλα θα διερευνηθεί και η περίπτωση ο Τούρκος να εξαπέλυσε πύραυλο.

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και κατασκοπεία για τον Τούρκο πιλότο και κατάχρηση εξουσίας για την τότε στρατιωτική ηγεσία.

Σχετικές ειδήσεις