ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πυρ ομαδόν κατά δηλώσεων Πολάκη από τις δικαστικές ενώσεις

Πυρ ομαδόν κατά δηλώσεων Πολάκη από τις δικαστικές ενώσεις

Πέντε δικαστικές ενώσεις, με κοινή ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν «θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών τις δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη».

Η ανακοίνωση των Ενώσεων Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Διοικητικών δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καταγγέλουν τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη (16/06) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης περί ύπαρξης παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης και ήδη η χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ.Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η Χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.

Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς.

Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Πρόεδροι των Ενώσεων:
Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Δημήτριος Ασπρογέρακας, Εισαγγελέας Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Χρήστος Μητκίδης, Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ

Σχετικές ειδήσεις