ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου ζητά η εισαγγελέας Τσατάνη

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου ζητά η εισαγγελέας Τσατάνη

Την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ζήτησε η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, καταθέτοντας γραπτό αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών που διερευνά τις καταγγελίες της, σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για παρεμβάσεις του στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία χειρίστηκε.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακρόασης στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία συνεχίζεται, η κ. Τσατάνη ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της και με τους εισαγγελείς, Νικόλαο Παντελή, ως επόπτη του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος και Ελένη Ράϊκου, ως προϊσταμένη του Τμήματος.

Ακόμη, η κ. Τσατάνη δήλωσε ότι συναινεί να σταλεί ο φάκελος της πειθαρχικής δίωξής της από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και να λάβουν γνώση τα μέλη της Επιτροπής, εάν, όπως είπε, η πρόεδρος κρίνει ότι είναι νόμιμη ενέργεια. Ωστόσο, έκανε λόγο για «ευθεία βολή εναντίον της», σημειώνοντας πως επιβεβαιώνεται από το έγγραφο της κ. Θάνου ότι διώκεται «επειδή σύννομα εκτέλεσε και τήρησε σχολαστικά τους κανόνες και τις εντολές που είχε πάρει από τους προϊσταμένους της».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Επιτροπή Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, γνωστοποίησε την αρνητική απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στο αίτημα της Επιτροπής να λάβει γνώση της αναφοράς εις βάρος της κ. Τσατάνη.

Στην απαντητική επιστολή της προς τα μέλη της Επιτροπής, η κ. Θάνου επικαλείται τη μυστικότητα της προδικασίας, η οποία, όμως, είναι δημόσια για τα πειθαρχικά όργανα, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι θα πρέπει η ίδια ως πειθαρχικά ελεγκτέα να δηλώσει ότι συναινεί, ώστε να διευκολύνει το έργο των μελών της.

Αυτές οι αναφορές της κ. Θάνου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Μάκη Βορίδη και Κώστα Τζαβάρα από ΝΔ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για βαριά προσβολή τους κράτους δικαίου.

Η κατάθεση της κ. Τσατάνη συνεχίζεται με την ίδια να επαναλαμβάνει ότι γίνεται ένας άγριος πόλεμος εναντίον της, ωστόσο, είναι καθαρή, δεν φοβάται και γι' αυτό στέκεται όρθια.

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, εάν η τηλεφωνική συνομιλία της με τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι καταγεγραμμένη σε υλικό φορέα, η κ. Τσατάνη επεσήμανε: «Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Αυτά είναι θέματα έρευνας αξιόποινων πράξεων. Ο κ. υπουργός δεν έχει διαψεύσει, ούτε επιβεβαιώσει το περιεχόμενό της. Ναι, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και επιφυλάσσομαι να τα καταθέσω στα αρμόδια όργανα».

Σχετικές ειδήσεις