ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών εισαγγελέων ο Σκλαβούνης για την υπόθεση της UBS

Στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών εισαγγελέων ο Σκλαβούνης για την υπόθεση της UBS

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων που διενεργούν μεγάλη έρευνα για εκτεταμένη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ μέσω της UBS βρίσκονται διευθυντικά στελέχη της τράπεζας στην Ελλάδα, με πρώτο τον Χρήστο Σκλαβούνη (φωτό), πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS στη χώρα μας μέχρι τοn Μάιο του 2013, οπότε και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο κ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε από το ΤΧΣ, το Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφότου ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Φεβρουάριο ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ήδη, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, πραγματοποιήθηκε έφοδος στην οικία του κ. Σκλαβούνη, στις 4 Ιουλίου, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι.

Οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς με βάση τα συλλεγέντα στοιχεία από τη μέχρι τώρα έρευνά τους εκτιμούν ότι θα έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό νομικό «οπλοστάσιο» που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς μετέβησαν, μάλιστα, στην Ουάσιγκτον όπου πήραν κατάθεση από Αμερικανό πρώην στέλεχος της UBS, ο οποίος τους αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ, μέσω της ελβετικής τράπεζας.

Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες συγκροτούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τη λίστα των υπόπτων που με τη βοήθεια διευθυντικών στελεχών της UBS, μετέφεραν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό.

Οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης κατάφεραν στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ να αποκομίσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για την έρευνα τους, μέσα από την κατάθεση-ποταμό που έδωσε στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS Bradley Birkenfeld. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ο κ. Birkenfeld τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε η UBS φέρεται να αποτελεί άλλωστε ένα σημαντικό «πληροφοριοδότη» τόσο για τις αμερικανικές όσο και για τις γαλλικές δικαστικές αρχές.

Ο κ. Birkenfeld, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκιση του, το 2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη.

Μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη, αποτέλεσε, τον Ιούλιο του 2008, τον «πυρήνα» της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Ο πρώην τραπεζίτης ο οποίος εμφανίζεται, πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι.

Σε δηλώσεις του δε στους Financial Times έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Σχετικές ειδήσεις