ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελέας ζήτα αναίρεση της αναβολής της δίκης Ψυχάρη

Εισαγγελέας ζήτα αναίρεση της αναβολής της δίκης Ψυχάρη

Από δόλο ή πρόθεση και όχι από αμέλεια ο επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης παραβίασε το νόμο για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) κάτ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος. Αυτό έκρινε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Ι΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα για τον Σταύρο Ψυχάρη επειδή δεν διευκρινιζόταν σε αυτό εάν τέλεσε τις σε βάρος του πράξεις από δόλο ή από αμέλεια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εσφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες και εσφαλμένα ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα το οποίο είχε επιδοθεί νόμιμα στον επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος.

Ακόμη, σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό κατά την ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφερθεί ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρει τη μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι υπάρχει κατηγορία από δόλο ή από πρόθεση.

Η αναίρεση της κυρίας Δημητρίου θα εισαχθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να κριθεί και να ληφθεί σχετική απόφαση.Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε επ΄ αόριστον η δίκη του Σταύρου Ψυχάρη, για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κάτ' εξακολούθηση καθώς το Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του εκδότη με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα δεχόμενο ότι στο περιεχόμενο του δεν περιγραφόταν επακριβώς εάν ο Σταύρος Ψυχάρης τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται από αμέλεια ή από δόλο.

Κατόπιν αυτών, η υπόθεση επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον επικεφαλής του ΔΟΛ.

Σχετικές ειδήσεις