ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σε άθλια κατάσταση τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σε άθλια κατάσταση τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ο φακός του Newsbomb.gr καταγράφει τις τραγικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα ελληνικά δικαστήρια -Κατεστραμμένα ταβάνια, προβληματικά παράθυρα, δεκάδες καρότσια σούπερ μάρκετ για τη μεταφορά δικογραφιών που πλέον σχηματίζουν βουνά, αλλά και τουαλέτες που η δυσωδία αποθαρρύνει και τον πιο «θαρραλέο» από τη χρήση τους συνθέτουν το σκηνικό του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας.

Της Σοφίας Σπίγγου

Αυτή είναι η εικόνα που συναντούν περισσότεροι από 32.000 πολίτες που διαβαίνουν καθημερινά το κατώφλι τόσο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όσο και του κτηρίου του Εφετείου στην οδό Λουκάρεως. Οι «μόνιμοι κάτοικοι» της Ευελπίδων μιλούν για τραγική κατάσταση, προειδοποιώντας πως οι «αντοχές» του κτηριακού συγκροτήματος έχουν χτυπήσει «κόκκινο», ενώ η πολλάκις υποσχόμενη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αποσυμφόρηση με την παραχώρηση τουλάχιστον δύο επιπλέον κτηρίων χάθηκε στο... χωροχρόνο.

εφετειο διαδρομος

Η επέλαση δικογραφιών εξαιτίας της αλλαγής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και της 7μηνης αποχής του δικηγορικού σώματος που έδωσε αναβολή σε χιλιάδες υποθέσεις, έχει δημιουργήσει στα κτήρια όπου τηρείται το αρχείο μια κατάσταση... τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Το «Newsbomb» βρέθηκε στα κτίρια 13 και 8 της Ευελπίδων, όπου βρίσκεται ο κυριότερος όγκος των δικογραφιών και έκανε το απαιτούμενο «μακροβούτι» στο χαρτομάνι. Σε ρόλο υπερήρωα βρίσκονται οι δικαστικοί υπάλληλοι που καλούνται να αναζητήσουν φακέλους στο πάτωμα, σε ράφια, βιβλιοθήκες, γραφεία, πάνω και κάτω από καρέκλες, αλλά και καλά κρυμμένες δικογραφίες κάτω από σακάκια ή πίσω από φωτοτυπικά μηχανήματα.

φωτοτυπικο

Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί και σε αυτοσχέδιες λύσεις για την μεταφορά δικογραφιών σε κτήρια που δεν έχουν ασανσέρ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο 8, τον δεύτερο όροφο του οποίου «κοσμεί» πλέον ένα...βαρούλκο! Ο μίνι φορτωτήρας είναι απόκτημα της Γραμματείας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, και εξυπηρετεί στο ανεβοκατέβασμα των δικογραφιών προς τις δικαστικές αίθουσες.

βιντσι

«Απέραντο χώρο αρχειοθέτησης εγγράφων» χαρακτηρίζουν και οι υπάλληλοι του Εφετείου το υπόγειο γκαράζ. Από την αυτοψία στο χώρο, η διαδικασία απαιτεί προηγουμένως αναρρίχηση του πολίτη σε φακέλους για να σκαρφαλώσει στον πάγκο προκειμένου να μιλήσει με τον υπάλληλο.

Στη συνέχεια ο υπάλληλος μπορεί να επιδοθεί σε αναζήτηση δικογραφίας στο οδόστρωμα του υπογείου γκαράζ στη Λουκάρεως, αφού έχει προμηθευτεί τον... φακό του και συμβουλευόμενος πάντα τη χρονολογική αρχειοθέτηση που είναι πρόχειρα γραμμένη με στυλό στους τοίχους του γκαράζ!

παρκινγκ εφετειου 2

Κι όμως αυτό που βλέπετε είναι χώρος στάθμευσης... θεωρητικά!

παρκινγκ εφετιου

Το διατηρητέο θέλει... «ρεφενέ»

Παγκάκια, δέντρα και κατηφορικά δρομάκια δίνουν μια ρομαντική όψη στο συγκρότημα κτηρίων στην Ευελπίδων. Ωστόσο, μια μέρα με βροχή, κάποια μικροζημιά ή μια επίσκεψη στο εσωτερικό των κτηρίων αρκεί για να καταστρέψει την εικόνα. Μια μικρή κακοκαιρία έχει σαν αποτέλεσμα πλημμυρισμένα δρομάκια που απαιτούν βαρκάδα για τη μεταφορά από κτήριο σε κτήριο, πλαστικά ποτήρια σε δικαστικές αίθουσες που λειτουργούν ως» «όπλο» απέναντι στα ταβάνια που στάζουν, αλλά και κουβέρτες, παλτό και κρυφά αερόθερμα στα πόδια των λειτουργών της δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του κρύου.

ταβανι ονειρο copy

Βέβαια πρόβλημα αποτελούν και οι υψηλές θερμοκρασίες αφού τα κτήρια είναι διατηρητέα και δεν επιτρέπεται στα περισσότερα από αυτά η τοποθέτηση κλιματιστικού. Ο προϋπολογισμός για το Πρωτοδικείο και 14 Ειρηνοδικεία αγγίζει περίπου το 1.000.000 ευρώ το χρόνο με τα μισά χρήματα να χρησιμοποιούνται για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Η ανεπάρκεια των χρημάτων οδηγεί υπαλλήλους και δικαστικούς λειτουργούς να βάζουν χρήματα ρεφενέ για προβλήματα που ανακύπτουν, όπως ένα σπασμένο παράθυρο ή μια μπλοκαρισμένη κλειδαριά.

τουαλετα copy
τουαλετα ΑΜΕΑ copy

«Κόσμημα» του Ναού της Δικαιοσύνης αποτελεί η τουαλέτα του κτηρίου 9, που διαθέτει και τις περισσότερες αίθουσες αλλά και ανακριτικά γραφεία. «Ρωτώντας πάει κάνεις στην Πόλη» λέει ο λαός και κάπως έτσι βρίσκεις και την τουαλέτα, αφού ένδειξη δεν υπάρχει πουθενά. Όπως δεν υπάρχουν και χειραγωγοί για τα άτομα με αναπηρία. Στην ακραία περίπτωση που κάποιος προσπελάσει τη δυσωδία και φτάσει στο υπόγειο που βρίσκεται η τουαλέτα, θα αντικρίσει μια τρύπια πόρτα, ένα σπασμένο και ριγμένο στο πάτωμα νιπτήρα και κάποιους πλαστικούς σωλήνες.

Δείτε στην αρχή του άρθρου, στο gallery του Newsbomb.gr όλες τις αποκλειστικές φωτογραφίες με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια

Σχετικές ειδήσεις