ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Εν μέσω «θύελλας» συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Εν μέσω «θύελλας» συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ΣτΕ

Νέα διάσκεψη θα πραγματοποιήσει το απόγευμα της Τετάρτης (12/10) το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την αναβολή της περασμένης βδομάδας, ώστε να διαφανεί για τις προσφυγές των ιδιωτικών καναλιών και την χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου, όρισε την Τρίτη δύο νέες διασκέψεις, με τη δεύτερη να έχει προγραμματιστεί για το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής (14/10), ενώ η πρώτη διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών της διευρυμένης Ολομέλειας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 17:00.

Η πρώτη θυελλώδης διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου. Πάντως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα πραγματοποιηθεί και τρίτη διάσκεψη, κάτι που δεν αποκλείεται.

Τη ματαίωση της συνεδρίασης είχε ακολουθήσει θύελλα αντιδράσεων, με τον κ. Ν. Σακελλαρίου να δέχεται σφοδρή κριτική, ενώ πυροδότησε και μπαράζ εξελίξεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, με τους δύο αντιπροέδρους του ΣτΕ, Χρήστο Ράμμο και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από την Ένωση Δικαστικών των Συμβούλων Επικρατείας.

Ύστερα από την διακοπή της πρώτης συνεδρίασης του ΣτΕ την περασμένη βδομάδα, εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Σακελλαρίου για τους λόγους της αναβολής της επίμαχης διάσκεψης αναφέροντας:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13.9.2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίου εκδόθηκε από την Ένωση Δικαστών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία τόνιζε ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανέφερε ότι ο λόγος της ματαίωσης της διάσκεψης της Ολομέλειας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά». «Επομένως», ανέφερε η Ένωση του ΣτΕ, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Οι εξελίξεις αυτές έφεραν «μπαράζ» αντιδράσεων στους κόλπους του ΣτΕ με παραιτήσεις από μέλη του Δικαστηρίου, των αντιπροέδρων του Δικαστηρίου Χρήστο Ράμμου και Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Μετά τις δυο παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού πυροδότησε όχι μόνο το δικαστικό, αλλά και τον πολιτικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ εκκρεμούν για το ίδιο θέμα νέες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, όπως και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών.

Ποιες αποφάσεις ζητούν να ακυρωθούν

Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4339/2015, και οι εξής αποφάσεις:

  1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 γι την «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».
  2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για την «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
  3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.
  4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμός τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
  5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Στις δυο διασκέψεις της τρέχουσας εβδομάδας θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου, Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου).

Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας, Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Σχετικές ειδήσεις