ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανοίγει ξανά ο εισαγγελέας την υπόθεση με τα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει ξανά ο εισαγγελέας την υπόθεση με τα «θαλασσοδάνεια» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τη δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης των δανείων προς κόμματα και ΜΜΕ, από το αρχείο εξετάζει ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου με βάση όσα είπε πρόσφατα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής. Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε άλλωστε να του διαβιβαστούν και πάλι τα πρακτικά της Βουλής με την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Όπως είναι γνωστό, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης έγινε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών που είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων.

Η εισαγγελική αυτή ενέργεια έρχεται ύστερα από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα ότι η ΤτΕ σταθμίζει πλέον διαφορετικά τη νομική ισχύ της επίμαχης τροπολογίας, την οποία μάλιστα έχουν καταγγείλει τόσο ο πρωθυπουργός (στην ομιλία του για τη διαφθορά) όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ειδικότερα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, ο Γιάννης Στουρνάρας απαντά:

Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενεχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών, ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι;

Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.

Σ. Φάμελος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ. για τα δάνεια κομμάτων με ποινικές ευθύνες).

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει σε ομιλία του στη Βουλή από τους εισαγγελείς «να καταργήσουν» στα δικαστήρια τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Τι είχε προηγηθεί

Η ιστορία της τροπολογίας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους άλλοτε γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων της ενδεκαετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Απριλίου του 2013, ελήφθησαν ερήμην του αποφάσεις που οδήγησαν τις εν λόγω δανειοδοτήσεις των κομμάτων, οι οποίες είχαν μόνη εγγύηση τα εκλογικά τους ποσοστά, στο αρχείο, απαλλάσσοντας τράπεζες και κόμματα από κάθε ευθύνη.

Η ασυλία θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2013 με εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης.

Η τροπολογία που είχε αναδρομική ισχύ, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως π.χ. του Μεγάρου Μουσικής, η οποία ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες αργότερα αναπόφευκτα ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Εν ολίγοις, απαλλάχτηκαν από τυχόν ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) ήταν απο την Αγροτική Τράπεζα.

Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες Αγροτική, Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Σχετικές ειδήσεις