ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Χρυσές» μίζες: Στις 24 Φεβρουαρίου η δίκη μετά το φιάσκο με το αμετάφραστο βούλευμα

«Χρυσές» μίζες: Στις 24 Φεβρουαρίου η δίκη μετά το φιάσκο με το αμετάφραστο βούλευμα

Για τις 24 Φεβρουαρίου του 2017 προσδιορίστηκε επιτέλους η έναρξη της δίκης για τις «χρυσές μίζες» από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, μετά το φιάσκο με το αμετάφραστο βούλευμα που οδήγησε σε επ' αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι τι και αν η δίκη της πολύκροτης αυτής υπόθεσης άρχισε ξανά μετά από περίπου οκτώ μήνες το περασμένο καλοκαίρι, είχε γραφτεί μία (ακόμη) εξίσου «μαύρη» σελίδα στην ελληνική Δικαιοσύνη, την ίδια ώρα που ορισμένοι από τους βασικούς κατηγορουμένους συνεχίζουν να... λάμπουν δια της απουσίας τους, περνώντας «ζωή και κότα» στο εξωτερικό με γεμάτες φυσικά τσέπες.

Οι κατηγορούμενοι για την... αμαρτωλή «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με τη Siemens, σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας, είχαν βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο ωστόσο είχε κάνει δεκτές τις ενστάσεις (του Γαλλοελβετού κατηγορούμενου Ζαν Κλοντ Όσβαλτ και κάποιων Γερμανών) για μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική τους γλώσσα, με συνέπεια να τιναχθεί στον... αέρα η διαδικασία.

Πλέον, μετά από τόσους μήνες, κατάφεραν τελικά και μετέφρασαν το πολυσέλιδο βούλευμα στα γερμανικά και τα γαλλικά, ενώ η δίκη προσδιορίστηκε να αρχίσει από μηδενική βάση, με τις παραγραφές ωστόσο επιμέρους αδικημάτων δωροδοκίας να «τρέχουν»…

Και αυτό γιατί η υπόθεση παραμένει ήδη επί δέκα χρόνια χωρίς ετυμηγορία...

Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται να καθίσουν συνολικά 64 κατηγορούμενοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και δωροδοκία από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ.

Μεγάλος απών αναμένεται να είναι και πάλι ο άλλοτε επικεφαλής της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Την ίδια ώρα έτσι που ο εισαγγελέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι κάθε λεπτό που περνάει παραγράφονται αδικήματα, ένα πρόσωπο που γνώριζε πολλά για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» λάμπει διά της απουσίας του από τη δίκη.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος εξακολουθεί να ζει στο Μόναχο ως φυγόδικος, ενώ κατά πολλούς θεωρείται ως ο άνθρωπος-κλειδί που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Φέρεται να κατέχει, δε, σημαντικές πληροφορίες για τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος από και προς την Ελλάδα και σίγουρα θα είχε πολλά να πει, αν βεβαίως δεν είχε φροντίσει να εξαφανιστεί από τη χώρα με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο.

Κατόρθωσε μάλιστα να γλιτώσει από τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ενώ παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου για έκδοσή του στην Ελλάδα, τελικά το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης ως αντισυνταγματικά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι όλα τα αδικήματα που τον βάρυναν από πλευράς γερμανικής δικαιοσύνης είχαν ήδη παραγραφεί, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βαμβέργης τον Νοέμβριο 2009…

Ο 61χρονος επιχειρηματίας, μάλιστα, κατά την εξέτασή του από Έλληνες βουλευτές (μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) στις 27 Οκτωβρίου 2010 ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δωροδοκήσει κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Ακόμα και σήμερα παραμένει απορίας άξιον γιατί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις δεν κίνησαν εκ νέου τις δέουσες διαδικασίες για την κλήτευσή του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης...

Η υπόθεση

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη, το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για τη σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» - όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες» - εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Ωστόσο ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα τη δίκη, αφορά πως η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχεδόν 8 μήνες διακοπή, (λόγω της αποχής των δικηγόρων) με τους δικηγόρους των Γερμανών κατηγορουμένων να θέτουν ένσταση περί απόλυτης ακυρότητας επίδοσης του βουλεύματος, καθώς δεν έχει μεταφραστεί επίσημα, ώστε να λάβουν γνώση για το σύνολο των αποδιδομένων πράξεων.

«Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Ουσιώδη έγγραφα θεωρούνται και αυτά τις απαγγελίας κατηγορίας. Υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία που λέει ότι όλα τα ουσιώδη έγγραφα πρέπει να είναι μεταφρασμένα σε όλα τα στάδια. Ουσιώδη έγγραφα θεωρούνται και αυτά της απαγγελίας της κατηγορίας», υποστήριξαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, ενώ τόνισαν ότι η ολιγοσέλιδη μετάφραση του κατηγορητηρίου δεν αντιστοιχεί σε περίληψη βουλεύματος, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές σε συγκεκριμένα σημεία των περιγραφομένων πράξεων.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί η ένσταση, σημειώνοντας ότι οι κατηγορούμενοι έχουν λάβει γνώση της κατηγορίας κατά το στάδιο των απολογιών τους.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα δεν είναι απαραίτητο να μεταφραστεί όταν ο κατηγορούμενος έχει λάβει γνώση της κατηγορίας. Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν με διερμηνέα, το βούλευμα τούς παραπέμπει για την ίδια κατηγορία με αυτήν που απολογήθηκαν. Θεωρώ ότι δεν υφίσταται ακυρότητα εξ αυτού του λόγου», υποστήριξε στην πρότασή του. Επιπλέον, κάλεσε τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να απευθυνθούν στη Γραμματεία, καθώς υπάρχει μεταφρασμένο μέρος του βουλεύματος. Οι συνήγοροι αντέδρασαν λέγοντας ότι η δίκη δεν μπορεί να προχωρήσει με μισό βούλευμα ή να έρχεται το βούλευμα σε... δόσεις, αφού κάποιο αμετάφραστο τμήμα μπορεί να αφορά τους κατηγορούμενους εξίσου με το μεταφρασμένο.

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε διακόψει για ένα δίωρο, καθώς δεν υπήρχε μεταφραστής γαλλικής γλώσσας, προκειμένου να μεταφράζει τα όσα λέγονται στην ακροαματική διαδικασία στον Γαλλοελβετό κατηγορούμενο Ζαν Κλοντ Όσβαλτ. Ο πρόεδρος, μάλιστα, του δικαστηρίου έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια του… κοινού, αν υπάρχει κανείς στο ακροατήριο που να γνωρίζει γαλλικά, ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία!

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση παραπέμπονται στο εδώλιο:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

– 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Υπόλογος, επίσης, είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης (ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση «μαύρου χρήματος» ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε διακινηθεί από τους Γερμανούς διαχειριστές του παράνομου ταμείου, τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ και τον Μίκαελ Κουτσενρόιτερ), Φόλκερ Γιούγκ , Ράινχαρτ Σίκατσεκ ,Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α, όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος (διαβιεί στη Γερμανία) και Χρήστος Καραβέλας (εμφανιζόταν ως κάτοικος Νότιας Αμερικής από το 2009 και του Μόντε Κάρλο, ενώ πριν από περίπου έξι μήνες εθεάθη στην κωμόπολη Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο).

Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες , χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος,Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη για το σκάνδαλο-μαμούθ με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens είχε διακοπεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, λόγω έτερου κωλύματος και συγκεκριμένα... χωρητικότητας! Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου ορόφου στο Εφετείο Αθηνών ήταν ακατάλληλη και δεν μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ατόμων, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα!

Τα «ορφανά» εκατομμύρια

Στο μεταξύ, οι δικαστικές αρχές καλούνται να ξετυλίξουν και το μυστηριώδες κουβάρι του… νήματος των 55 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί ως «αγνώστου αποδέκτη»…

Σχετικές ειδήσεις