ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινική δίωξη κατά των κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε

Ποινική δίωξη κατά των κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε

Ποινικά υπόλογοι σε βαθμό κακουργήματος για απάτη σε βάρος του Δημοσίου βρίσκονται πλέονοιυπεύθυνοι των κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

Η δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορά προσυνεννοημένες προσφορές των δύο εταιρειών, κατά τη δημοπράτηση δυο σημαντικών έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την επέκταση κρηπιδώματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοιας-Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ου διενήργησε υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ των δυο επίμαχων εταιρειών προκειμένου να αποσυρθεί η ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ η οποία είχε αναλάβει τα δύο έργα, μετά την υποβολή της πιο συμφέρουσας προσφοράς, για να τα πάρει τελικά η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Μπόμπολα, που ακολουθούσε στον πίνακα μειοδοσίας.

Οι επίδικες ενέργειες αποτυπώνονται σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολές που αντάλλαξαν οι υπεύθυνοι των δύο κατασκευαστικών εταιρειών, από το 2008 έως το 2012. Κατά τις ίδιες πηγές πάντως, από την έρευνα δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία πως είχαν γνώση για την προσυνεννόηση όλα τα μέλη των ΔΣ των δύο κατασκευαστικών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι ο μειοδοτικός διαγωνισμός του ΟΛΘ είχε προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2011 με τη δαπάνη του έργου να ανέρχεται στα περίπου 74 εκατ. ευρώ, ενώ η σύμβαση για την ανακαίνιση της γραμμής Ομόνοια-Μοναστηράκι υπογράφηκε το 2008 με τελικό ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αν και ήταν τρίτη στο σχετικό πίνακα μειοδοσίας.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από αναφορά της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και πλέον αναμένεται η προσωποποίηση των κατηγοριών στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Σχετικές ειδήσεις