ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τι είπαν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί ενώπιον του δικαστηρίου

Τι είπαν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί ενώπιον του δικαστηρίου

Ειδήσεις για πραξικόπημα Τουρκία:Βροντερό «όχι» στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των τριών πρώτων από τους συνολικά οκτώ αξιωματούχους που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη γείτονα χώρα είπαν ομόφωνα οι Έλληνες δικαστές με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις εκζητούμενοι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Συμβούλιο Εφετών αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες και υποστήριξαν ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία θα υποστούν απάνθρωπα βασανιστήρια.

«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου», πρόσθεσε ο δεύτερος.

«Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει», υποστήριξε ο τρίτος και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές.

«Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Μάλιστα, οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι».

Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Νομικοί εκτιμούν πάντως ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών είναι προάγγελος για την ποινική μεταχείριση και των υπολοίπων πέντε, καθώς τα στοιχεία στον τουρκικό φάκελο είναι πανομοιότυπα για όλους.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για ακόμα τρεις Τούρκους στρατιωτικούς ενώ τις επόμενες ημέρες κρίνεται η τύχη και των τελευταίων δύο.

Σε δήλωση του ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής Χρίστος Μυλωνόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα έναν από τους 3 Τούρκους αξιωματικούς έκανε λόγο για ηθικά και νομικά ορθή απόφαση. Χαρακτηριστικά τόνισε:

«Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Σχετικές ειδήσεις