ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Την Τρίτη στον Άρειο Πάγο οι Ολομέλειες για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών

Την Τρίτη στον Άρειο Πάγο οι Ολομέλειες για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών

Αύριο συγκαλούνται στον Άρειο Πάγο οι Ολομέλειες των αρεοπαγιτών και των εισαγγελέων προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Ειδικότερα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου έχει συγκαλέσει (μετά από αναβολή) τη διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών. Η κυρία Θάνου αρχικά όρισε εισηγήτρια την αντιπρόεδρο του ΑΠ Ειρήνη Κιουρτσόγλου όμως, στη συνέχεια, άλλαξε την εισηγήτρια που είχε ορίσει και αντ΄ αυτής όρισε τον εαυτό της, καθώς και τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Σακκά. Κατόπιν αυτού αύριο θα υπάρξουν δύο εισηγητές, η μια της κυρίας Θάνου και η δεύτερη του κ. Σακκά (σ.σ.: Ο κ. Σακκάς προήχθη σε αντιπρόεδρο κατά τις τελευταίες προαγωγές του περασμένου Οκτωβρίου). Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ύστερα από αίτημα των 15 από τους 17 συνολικά υπηρετούντες αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, συγκάλεσε για αύριο την Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Η κυρία Δημητρίου όρισε εισηγητή στην Ολομέλεια τον αντεισαγγελέα Κωνσταντίνο Παρασκευαίδη.

Πάντως, για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις όλων των δικαστικών Ενώσεων, των συνταγματολόγων καθηγητών των Νομικών Σχολών, του δικηγορικού κόσμου, ενώ παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει επισημάνει κατ' επανάληψη ότι μόνο με Συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατή η παράταση ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Σχετικές ειδήσεις