ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Ξανά στο σκαμνί ο Λιακουνάκος για τις μίζες από τα ιπτάμενα ραντάρ

Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Ξανά στο σκαμνί ο Λιακουνάκος για τις μίζες από τα ιπτάμενα ραντάρ

Φέρεται να μοίρασε «μίζες» ύψους 1.6 εκ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24.9 εκατ. κορωνών Σουηδίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ

Νέα πρόταση (μετά από αυτήν σχετικά με τα ελικόπτερα Apache) για παραπομπή σε δίκη του επιχειρηματία Θωμά Λιακούνακου και ακόμη 16 προσώπων για μίζες κατά την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από την βραζιλιάνικη εταιρεία Ebraer, έργο στο οποίο ανάδοχος ήταν η σουηδική εταιρεία Εricsson, εισηγείται ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χρίστος Μπαρδάκης.

Για την υπόθεση αυτή, για την οποία είχε προφυλακιστεί ο Θωμάς Λιακουνάκος, διακινήθηκαν –κατά το κατηγορητήριο- τεράστια χρηματικά ποσά από τη Σουηδική εταιρεία Ericsson μέσω της εταιρίας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου με τελικούς αποδέκτες επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Γιάννη Σμπώκο, δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό.

Ο εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, οι τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινός καθώς και στελέχη της εταιρίας Ericsson. Ζητεί δε να απαλλαγούν 9 άτομα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για μερικότερες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας στις 363 σελίδες της πρότασής του περιγράφει πώς ο Θωμάς Λιακουνάκος, φέρεται να μοίρασε «μίζες» ύψους 1.6 εκ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24.9 εκατ. κορωνών Σουηδίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ. Επιπλέον, ο εισαγγελέας εστιάζει στο ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την βραζιλιάνικη εταιρεία Ebraer και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ.

Στην πολυσέλιδη πρότασή του ο εισαγγελέας μνημονεύει τους ισχυρισμούς του Γιώργου Καμάρη, εμφανιζόμενου ως δικαιούχου της εταιρίας Highwood, μέσα από την οποία φέρονται να διακινήθηκαν οι μίζες. Στα απολογητικά του υπομνήματα ο Γιώργος Καμάρης, υποστήριξε ότι ναι μεν σύστησε την εταιρεία αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του Γιάννη Σμπώκο.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι εξουσιοδότησε τον Βρετανό δικηγόρο Πίτερ Κόλεριτζ να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας και να επενδύει σε ακίνητα σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος. Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε ενισχυμένες ενδείξεις ότι ο Καμάρης λέει την αλήθεια πως ουδέποτε ζήτησε και έλαβε χρήματα από τις επίμαχες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε επενδύσει σε δυο ακίνητα (ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης και ένα επιχειρηματικό κέντρο) συνολικής εμπορικής αξίας 32 εκατ. ευρώ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Πλέον τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί σχετικά με την έκδοση βουλεύματος.

Σχετικές ειδήσεις