ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φυλάκιση 12 μηνών σε φοιτητή για τον ξυλοδαρμό του Συρίγου

Φυλάκιση 12 μηνών σε φοιτητή για τον ξυλοδαρμό του Συρίγου

Πώς περιέγραψε ο καθηγητής του Παντείου την επίθεση που δέχτηκε – Τι υποστήριξαν αυτόπτες μάρτυρες και η αγόρευση του εισαγγελέα

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο φοιτητής φιλοσοφικής για τον πρόσφατο ξυλοδαρμό του καθηγητή της Παντείου Άγγελου Συρίγου στο χώρο του πανεπιστημίου.

Η καταδίκη ήταν χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής.

Σύμφωνα με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας «είναι λυπηρό στο ελληνικό πανεπιστήμιο οι φοιτητές να χτυπούν τον καθηγητή. Αυτό δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας μας. Για μας το πανεπιστήμιο ήταν κάτι παραπάνω από ιερό. Έχουν αλλάξει οι καιροί και κάποιες αξίες στη νέα γενιά. Θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στον καθηγητή να κάνει παρατήρηση. Είναι υποχρέωση του καθηγητή όμως να υπερασπίζεται τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο. Είναι καλό να είσαι δυναμικός. Και να υπερασπίζεται τις ιδέες σου. Άλλα δε δικάζονται οι ιδέες αλλά οι πράξεις. Είδαμε μια πεποίθηση από τα παιδιά αυτά ότι έχουν ομάδα περιφρούρησης στο πανεπιστήμιο, αυτό όμως είναι αυτόκλητο δικαίωμα. Η πολιτική δράση του κατηγορουμένου δεν απασχολεί. Εδώ δικάζονται οι πράξεις».

Στην κατάθεσή του ο κ. Συρίγος περιέγραψε πώς έπεσε θύμα του φοιτητή. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Βγήκα από τη σχολή και ανάμεσα στον πεζόδρομο έγραφε ένας με σπρέι στον τοίχο. Τα μάρμαρα είχαν καθαριστεί πριν λίγες μέρες. Του ζήτησα το λόγο και ξαφνιάστηκε. Του είπα άμα θέλει να κολλήσει αφίσες. Ήρθαν άλλοι 2 νεαροί και ο ένας από αυτούς είναι ο κατηγορούμενος. Μου είπε να φύγω και διαπληκτιστήκαμε. Ο ένας εκ των τριών μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορούμενος μου μιλούσε από μπροστά και οι άλλοι με πλησίασαν από πίσω. Ο ένας με χτύπησε. Όπως έπεφτα παρέσυρα και τον κατηγορούμενο. Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια. Ο κατηγορούμενος με τα χέρια και τα πόδια σε διάφορα σημεία. Τρεις φορές με χτύπησαν στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι. Όπως γινόταν δεν ξέρω ποιος αλλά είχαν τρομερό μίσος και μανία. Εξεπλάγην με το πάθος τους, ειδικά στα χτυπήματα στα πλευρά. Ο κατηγορούμενος ήταν στο χώμα μαζί μου. Με χτύπησε στο σώμα κυρίως όμως προσπαθούσε να κρατήσει τα χέρια μου για να χτυπήσουν οι άλλοι. Μετά με απεκάλεσε χρυσαυγίτη. Με απειλητικό ύφος, μετά μου είπε "θυμήσου τι έγινε. Γλίστρησες, έπεσες και χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη. Με προσβάλλει ο χαρακτηρισμός χρυσαυγίτης . Αυτοί που τραυματίζουν είναι εξίσου φασίστες είτε ανήκουν στην ακροδεξιά είτε στην άκρο αριστερά». Μάλιστα, όπως είπε ο εισαγγελέας επιχειρήθηκε από την υπεράσπιση να καταδειχθεί ότι ο χαρακτηρισμός "χρυσαυγιτης" δεν είναι εξυβριστικός. «Όμως η συγκεκριμένη οργάνωση διώκεται για βαρύτατα κακουργήματα».

«Ο Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο»

Αντίθετα, αυτόπτης μάρτυρας αλλά μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου είπαν πως δεν είδαν τον νεαρό φοιτητή να χτυπά τον καθηγητή.

«Κινήθηκαν τρία άτομα προς τοίχο για να γράψουν σύνθημα. Μπήκε μπροστά ο Συρίγος και του έβαψαν το παντελόνι. Ο κατηγορούμενος τον έσπρωξε και έπεσε στο έδαφος. Δυο τον κλότσησαν στα πλευρά. Ήμουν στα 10μ . Δεν είδα τον κατηγορούμενο να τον χτυπάει. Ο ένας τον χτυπούσε στο πίσω μέρος με το σπρέι. Ο κατηγορούμενος είδα μόνο να τον ρίχνει στο έδαφος όχι να τον χτυπάει, δεν μπορούσα να δω καθαρά. Ο Συρίγος είχε αίματα», κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Από την πλευρά του ο μάρτυρας υπεράσπισης είπε: «Με τον κατηγορούμενο είμαστε φίλοι από το γυμνάσιο. Ήμουν στα τραπεζάκια της πολιτικής ομάδας. Άρχισε κάποιος να γράφει σύνθημα και ο Συρίγος τον πλησίασε επιθετικά. Η επισήμανση ήταν σε ανεβασμένο τόνο. Ξεκίνησε λογομαχία πιάστηκαν στα χέρια. Ο Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο και όχι το αντίθετο. Μάλιστα ήταν πιο χτυπημένος ο κατηγορούμενος παρά ο καθηγητής. Ο Συρίγος περίμενε υπομονετικά την αστυνομία και δεν ήθελε γιατρό. Θεωρώ δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται πολιτικά».

Εισαγγελέας: Δικαίωμα ο καθηγητής δεν έχει να φυλά το πανεπιστήμιο του;

Μάρτυρας: Από που και ως που είναι δικό του το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους. Θα μπορούσε να φύγει ο κατηγορούμενος ανά πάσα στιγμή μετά το συμβάν. Είπε όμως ότι δεν έχει λόγο να φύγει και θα περιμένει να καταθέσει μήνυση.

Σχετικές ειδήσεις