ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρόδος: Μειώθηκε η ποινή για τον δολοφόνο του «Μπρούνο»

Ρόδος: Μειώθηκε η ποινή για τον δολοφόνο του «Μπρούνο»

«Δεν πήγα με τη σκέψη ότι θα τον δολοφονήσω. Δεν το είχα καν στο μυαλό μου να το πράξω. Θέλω να ζητήσω άλλη μία φορά συγγνώμη και λυπάμαι για ότι έγινε»!

Με τις φράσεις αυτές ολοκλήρωσε την απολογία του την Δευτέρα (8/5/2017) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου ο 38χρονος Βούλγαρος που κατηγορείται για την δολοφονία του 64χρονου Ηλία Φανούρη, γνωστός και ως «Μπρούνο», ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος πριν από τρία χρόνια στο μικρό σπίτι της οδού Πισσάνδρου 10 στην Παλιά Πόλη, όπου διέμενε!

Ο 38χρονος αλλοδαπός επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν επρόκειτο για προμελετημένο έγκλημα και πως όλα έγιναν στην «κακιά στιγμή», χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και για εμπρησμό όπου του επιβλήθηκε κάθειρξη 5 ετών, δηλαδή κατά συγχώνευση 23 χρόνια κάθειρξη.

Σημειώνεται πως και ο εισαγγελέας της έδρας αφού έκανε αναφορά στις αντιφάσεις στις οποίες επέπεσε ο κατηγορούμενος, πρότεινε στο δικαστήριο την μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη και να κριθεί ένοχος για αυτήν καθώς και για εμπρησμό και με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Τον «έκαψαν» οι μάρτυρες

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου που είχε επιληφθεί της υπόθεσης και ο οποίος περιέγραψε τα όσα είχε δει τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου 2014 που είχε συμβεί το περιστατικό.

Αναλυτική κατάθεση έδωσε και ο ιατροδικαστής κ. Κωτρέτσος ο οποίος ευθύς εξ αρχής ξεκαθάρισε πως από την ιατροδικαστική εξέταση αυτό που δεν έχει διαπιστωθεί είναι η αιτία θανάτου του 64χρονου Ηλία Φανούρη αφού λόγω της φωτιάς τα όποια εξωτερικά στοιχεία είχαν εξαφανιστεί.

Ωστόσο ο ιατροδικαστής είπε πως υπήρχε μία κάκωση του εντέρου στη κοιλιακή χώρα από εξωτερικό χτύπημα αρκετά δυνατό, όχι όμως τόσο ώστε να επιφέρει το θάνατο, ότι το σώμα του 64χρονου βρισκόταν στην στάση που εντοπίστηκε πριν την φωτιά καθώς δεν είχε καεί από την κάτω πλευρά, πως δεν υπήρχε διοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό του θανόντος γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν νεκρός πριν την φωτιά (δεν είχε εισπνεύσει καπνό) για αυτό και δεν αντέδρασε ή δεν άλλαξε θέση.

Ο ίδιος τόνισε πως όλη η εξωτερική περιοχή του σώματος είχε καταστραφεί από τη φωτιά για αυτό και ήταν αδύνατον να βρεθούν άλλα στοιχεία, ενώ απέκλεισε ο θάνατος να προήλθε από παθολογικά αίτια.

Αλλά και ο υπάλληλος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που κατέθεσε μίλησε για τη φωτιά και ερωτηθείς από την έδρα απάντησε ότι υπήρξε κάποιου είδους επιταχυντής.

Σημαντικά ήταν επίσης τα όσα δήλωσε στο δικαστήριο ο Ιταλός γείτονας του Μπρούνο, ο οποίος έκανε λόγο για δυνατούς θορύβους που άκουσε από το διπλανό σπίτι με το οποίο είναι μεσοτοιχία, φωνές και στο τέλος τον 64χρονο να φωνάζει πολύ δυνατά σαν να ζητούσε βοήθεια ένα όνομα : «Μιχάλη»!

Ο Ιταλός είπε πως λίγο αργότερα είδε και τη φωτιά από την οποία πολύς καπνός μπήκε και στο δικό του σπίτι, ενώ προκλήθηκαν και άλλες μικρές ζημιές κυρίως στην οροφή της κατοικίας του.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη κατέθεσε η σύζυγος του 38χρονου Βούλγαρου με τον οποίο είναι παντρεμένη 15 χρόνια και έχει τρία παιδιά. Η ίδια είπε πως ο άνδρας της είναι ένας ήρεμος και ήσυχος άνθρωπος και πως δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα τους.

«Δεν το έκανα σκόπιμα, ήταν ατύχημα»

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 38χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως ήρθε στη Ρόδο μαζί με την 40χρονη Βουλγάρα η οποία κατηγορούνταν αρχικά στην υπόθεση και έναν ακόμη Έλληνα. Ο τελευταίος ήταν αυτός που του γνώρισε τον Μπρούνο σε κάποια παραλία και ο 64χρονος μάλιστα είχε πει ότι θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά.

Το μοιραίο βράδυ βρίσκονταν στο σπίτι του 64χρονου στη Παλιά Πόλη ο 38χρονος και η 40χρονη Βουλγάρα η οποία και ήθελε να πιει ένα ποτό που δεν είχε σπίτι του ο άτυχος άνδρας. Τότε ο Μπρούνο – σύμφωνα με την απολογία του κατηγορουμένου- του έδωσε 20 ευρώ για να πάει σε ένα περίπτερο και να το αγοράσει.

Ο Βούλγαρος είπε πως μόλις επέστρεψε βρήκε την συμπατριώτισσα του γονατισμένη κάτω με τα μαλλιά μπροστά από τα μάτια της και θεώρησε ότι την είχε χτυπήσει ο 64χρονος ο οποίος μάλιστα ήταν εκνευρισμένος, ενώ έβριζε με βαριές κουβέντες στα ελληνικά. Στη συνέχεια πήγε προς το μέρος του 38χρονου και του πέταξε δύο μπουκάλια.

Γρήγορα θύμα και δράστης πιάστηκαν στα χέρια.

«Άρχισα και εγώ να του ανταποδίδω τις μπουνιές. Δεν θυμάμαι πόσες φορές τον χτύπησα, 2-3 δεν ήταν περισσότερες. Ο Μπρούνο έπεσε στο κρεβάτι».

Ο 38χρονος Βούλγαρος είπε επίσης πως εκείνη τη στιγμή το μόνο που ήθελε ήταν να πάρει την κοπέλα και να φύγουν. Βγαίνοντας έξω άκουσε να φωνάζει το όνομα του ο Μπρούνο. Γύρισε πίσω και είδε ότι είχε αρχίσει να μελανιάζει.

«Δεν σκεπτόμουν λογικά. Πάνω στο πανικό μου πήρα το οινόπνευμα και με ένα αναπτήρα έβαλα φωτιά. Δεν ήξερα τι έκανα! Λυπάμαι για ότι έγινε εκεί. Μακάρι να σκεπτόμουν εκείνη τη στιγμή όπως σήμερα. Σίγουρα δεν θα το είχα κάνει» είπε ο κατηγορούμενος απολογούμενος!

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της δίκης ο 38χρονος αλλοδαπός δήλωσε πως ότι έγινε δεν έγινε σκόπιμα και πως ήταν ατύχημα.

Σημειώνεται πως και πρωτόδικα, τον Μάρτιο του 2015, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω καταδίκασε κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον 38χρονο Βούλγαρο και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο καταδικάζοντας τον σε κάθειρξη 5 ετών για την πράξη αυτή.

Πηγή: rodiaki.gr

Σχετικές ειδήσεις