ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Καλαμάτα: Καταδίκη λογιστή και ιδιώτη για εικονικά τιμολόγια αξίας 631.000 ευρώ

Καλαμάτα: Καταδίκη λογιστή και ιδιώτη για εικονικά τιμολόγια αξίας 631.000 ευρώ

Ένας λογιστής και δύο ιδιώτες είχαν κριθεί ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση, συνολικής αξίας 631.661 ευρώ.

Ωστόσο, την Τρίτη (23/5) στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν μόνο ο λογιστής και ο ένας ιδιώτης, ο μαραγκός, καθώς ο δεύτερος ιδιώτης, ένας επιχειρηματίας, έχει αποβιώσει.

Όπως αναφέρει το tharrosnews.gr, η εταιρεία που κατασκεύαζε ξύλινες παλέτες και εμφανιζόταν με έδρα τη Θουρία δεν υπήρξε ποτέ και εξέδιδε μόνο εικονικά τιμολόγια.

Μαϊμού εταιρεία και τιμολόγια

Σύμφωνα και με το πρώτο δικαστήριο, ο επιχειρηματίας που έχει αποβιώσει έπεισε τον κατηγορούμενο μαραγκό να προχωρήσει σε διαδικασίες έναρξης επιχείρησης με αντικείμενο δραστηριότητας την κατασκευή ξύλινων παλετών για χονδρικό εμπόριο.

Ο μαραγκός, καθώς είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δέχτηκε να κάνει έναρξη στην εταιρεία και να εκδίδει εικονικά τιμολόγια, με αντάλλαγμα να παίρνει περίπου 600 ευρώ κάθε μήνα.

Η εταιρεία – μαϊμού στήθηκε και ξεκίνησε η έκδοση εικονικών τιμολογίων. Η δράση της διήρκεσε 3 χρόνια και συγκεκριμένα το 2003, το 2004 και το 2005.

Ποινές

Το 2010 η εφορία προχώρησε σε έλεγχο, καθώς ποτέ δε θεωρήθηκαν ούτε τηρήθηκαν τα απαιτούμενα φορολογικά βιβλία και ανακάλυψε τα εικονικά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της εφορίας, το 2003 εκδόθηκαν 29 εικονικά τιμολόγια σε 8 επιχειρήσεις, ύψους 83.050 ευρώ.

Το 2004 εκδόθηκαν 118 εικονικά τιμολόγια σε 17 επιχειρήσεις, ύψους 410.970 ευρώ. Τέλος, το 2005 εκδόθηκαν 53 εικονικά τιμολόγια σε 14 επιχειρήσεις, ύψους 137.641 ευρώ. Συνολικά εκδόθηκαν πλαστά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 631.661 ευρώ.

Παρά την άρνησή τους στις απολογίες, το δικαστήριο έκρινε ότι ο λογιστής παρείχε άμεση συνδρομή κατά την έκδοση των εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Το δικαστήριο, τελικά, έκρινε και σε δεύτερο βαθμό ενόχους και τους δύο, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Είχαν καταδικασθεί σε κάθειρξη 6 ετών έκαστος και χθες το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή τους σε φυλάκιση 5 ετών για τον καθένα.

Για τον ιδιώτη, αποφάσισε η ποινή να έχει 3ετή αναστολή με τους περιοριστικούς όρους εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του, ενώ για το λογιστή αποφάσισε την εξαγορά της ποινής προς 5 ευρώ ημερησίως, κρίνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος, ότι είναι αναγκαία η εκτέλεσή της για να μην προβεί σε νέες πράξεις.

Σχετικές ειδήσεις