ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Siemens: Μίλησε για όλους και για όλα η γραμματέας του Χριστοφοράκου

Υπόθεση Siemens: Μίλησε για όλους και για όλα η γραμματέας του Χριστοφοράκου

Άκρως αποκαλυπτική για τις «χορηγίες» της Siemens σε πολιτικά κόμματα, αλλά και τις στενές σχέσεις του άλλοτε ισχυρού άνδρα Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα προκειμένου «να ανοίγουν οι δουλειές» ήταν στην κατάθεσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των “μαύρων ταμείων” του γερμανικού κολοσσού, η πρώην γραμματέας του Αικατερίνη Τσακάλου.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η οποία έχει καταθέσει στο στάδιο της ανάκρισης αλλά και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, έγιναν «δωρεές» (οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κτλ) σε πολιτικά πρόσωπα, και κόμματα στην Ελλάδα.

«Αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλά φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών ( σ.σ. σύμφωνα με την μάρτυρα αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens», είπε.

Η ίδια πάντως διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα δώρα δεν ήταν μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν “ύποπτες δωρεές”. «Ήταν περισσότερο για την προβολή της εταιρείας. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, μετά το 2006 ο Μιχάλης Χριοστοφοράκος φαινόταν να έχει μπει σε τροχιά αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων, και τότε της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος με τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε.

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως σκεφτήκατε ότι είναι ασφάλεια ζωής;
  • ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν έκανα τέτοια σκέψη. Αισθανόμουν απολύτως εκτεθειμένη. Αισθανόμουν ότι κινδύνευε η ζωή μου.

Εν συνεχεία η ίδια αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της τον Μάρτιο του 2015, αλλά και διάφορα περιστατικά μικρότερης σοβαρότητας, τα οποία της έχουν συμβεί και η ίδια τα συνδέει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

«Δεν κύλαγε αίμα στις φλέβες του Χριστοφοράκου»

Αναφερόμενη στο πρόσωπό του Μιχάλη Χριστοφοράκου η κ. Τσακάλου τόνισε: «Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ήταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Έκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση"

Πρόγραμμα αμνηστίας

Όταν ξέσπασε η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens έγινε στην εταιρεία ένα πρόγραμμα αμνηστίας στο οποίο κλήθηκαν να υπαχθούν πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, είτε πρόσωπα που γνώριζαν για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων. Τα πρόσωπα αυτά καλούντο να συνεργαστούν με την εταιρεία ή να διωχθούν. «Στην πραγματικότητα αυτό ήταν εκβιαστικό γιατί, ποιος θα τα έβαζε με τη Siemens;».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κ. Τσακάλου συνεργάστηκε με την εταιρεία Debevoise η οποία είχε αναλάβει τη διενέργεια ελέγχου στη Siemens. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η κ. Τσακάλου μάλιστα είπε ότι ζήτησε και έλαβε εγγράφως από την μητρική εταιρεία ότι δεν εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Σχετικές ειδήσεις