ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου: Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου: Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Την ενοχή και των 36 κατηγορουμένων (χρηματιστών, επενδυτών και εφοπλιστών) που κάθονται στο εδώλιο για τη μεγάλη υπόθεση με τις «μετοχές φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, που είχε οδηγήσει πριν από 18 χρόνια σε απόγνωση δεκάδες μικροεπενδυτές εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας Αθηνά Θεοδωροπούλου.

Για «μία σπουδαία απόφαση» έκανε λόγο η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Οι ίδιοι κατηγορούμενοι είχαν κηρυχθεί ομόφωνα αθώοι τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά η υπόθεση έφτασε ξανά στο ακροατήριο ύστερα από αναίρεση που είχε ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο με το σκεπτικό ότι η αθωωτική απόφαση δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Η εισαγγελέας αποτιμώντας τα στοιχεία της διαδικασίας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων θεωρώντας –όπως είπε – ότι το δικαστήριο που τους αθώωσε, εφάρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία.

Χαρακτήρισε μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «μία σπουδαία απόφαση» .

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου, εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία. Αντίθετα, όπως είπε σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της.

Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση «μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή». Στόχος δε, των κατηγορουμένων, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό η οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους τους ήταν «η δημιουργία επίπλαστης αγοράς». «Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως μέσω αυτής της οδού μπορούσαν να παραπλανηθούν οι επενδυτές. «Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή ,γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά», τόνισε χωρίς να παραγνωρίζει τη δυσχέρεια που έχει υπόθεση καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 20 χρόνια από την αποκάλυψή της.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η έρευνα είχε χρεωθεί στην τότε ανακρίτρια καταδικασμένη για εμπλοκή στο "παραδικαστικό κύκλωμα" Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ενώ αργότερα η έρευνά είχε ξεκινήσει από την αρχή ύστερα από συμπληρωματική δίωξη από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση.

Η διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.

Σχετικές ειδήσεις