ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου «βασιλιά του Bitcoin» πρότεινε η εισαγγελέας

Την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου «βασιλιά του Bitcoin» πρότεινε η εισαγγελέας

Την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντρερ Βίνικ, του αποκαλούμενου και «βασιλιά του Bitcoin», τον οποίο διεκδικούν δικαστικά Ρώσοι και Αμερικανοί, πρότεινε σήμερα η εισαγγελέας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Ο Βίνικ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και από τους Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον του θεωρείται «εγκέφαλος», ενός τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

«Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία», είπε ο ίδιος, ενώ οι συνήγοροι του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, επισήμαναν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας»

«Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται», ξεκαθάρισε ο ίδιος μέσω του Ρώσου διερμηνέα της επιλογής του: «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ενός πελάτη μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης».

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πως έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει συναινέσει να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μκροαπάτη 10.000 ευρώ για την οποία μετά τη σύλληψή του ζήτησαν οι Ρώσοι μέσω του διερμηνέα του πρόσθεσε: «Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών. Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου».

Πηγή φωτό: Eurokinissi.gr

Σχετικές ειδήσεις