ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Παγώνει» η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό - Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Αλλοδαπών

«Παγώνει» η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό - Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Αλλοδαπών

«Παγώνει» προσωρινά το Διοικητικό Εφετείο, τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν φτάσει στην Ελλάδα συνολικά οκτώ στρατιωτικοί, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα της Κυβέρνησης γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση σημειώνεται ο εξής όρος: Να απέχει η Διοίκηση από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου στρατιωτικού από τη χώρα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι αστυνομικοί του τμήματος Ολυμπιακού Χωριού προχώρησαν στη σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος αξιωματικός αρχικά οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου στο ΑΤ Ολυμπιακού Χωριού όπου βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση το προηγούμενο διάστημα.

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (05/01), είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ακρόασης στο Διοικητικό Εφετείο κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δυο πλευρές.Το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί παραστάτες του Υπουργείου είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και προκειμένου να μην διαταραχθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου, είχε επισημανθεί ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης είχε τονιστεί ότι η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και απειλή της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη. Ο Τούρκος λοχαγός δεν εμφανίστηκε στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακυρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις