ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο χέρι της Τουρκίας το ενδεχόμενο δίκης των 8 στην Ελλάδα (pics)

Στο χέρι της Τουρκίας το ενδεχόμενο δίκης των 8 στην Ελλάδα (pics)

Στην πλευρά της Τουρκίας εναπόκειται πλέον η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, μετά την επίσημη ενημέρωση του υφυπουργού της γειτονικής χώρας Μπιλάλ Ουτσάρ από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι το θέμα της έκδοσης των 8 έχει κλείσει με την απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ο κ. Κοντονής απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «φυσικά και τέθηκε το θέμα των Τούρκων αξιωματικών στη συζήτηση» μεταξύ της αντιπροσωπείας του Τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με παράγοντες του Ελληνικού Υπουργείου αλλά απέκλεισε το θέμα της εκδόσεως, το οποίο όπως είπε «έχει λήξει οριστικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου», η οποία είναι απολύτως σεβαστή.

«Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά», τόνισε ο κ. Κοντονής υπενθυμίζοντας πως είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας για διερεύνηση της δυνατότητας να διεξαχθεί η δίκη των 8 στην Ελλάδα, κάτι που προφανώς τέθηκε στη συνάντηση.

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει δυνατότητα διεξαγωγής δίκης των 8 στην Ελλάδα θα πρέπει η τουρκική πλευρά να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους, να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι Τουρκικές Αρχές.

Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εξουσιαστική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση προκειμένου να εμπίπτει η περίπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα και να δίδεται το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα. Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν νέα στοιχεία για την εμπλοκή των «8» στην οργάνωση που θα επικαλείται η τουρκική πλευρά.

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε πρόσκληση να μεταβεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα και δήλωσε πως «η όλη συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινίστηκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία».

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τη συνάντηση των κυρίων Κοντονή και Ουτσάρ στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Πηγή: Eurokinissi)

Σχετικές ειδήσεις