ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όλοι αθώοι για τις μετοχές – φούσκες στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Όλοι αθώοι για τις μετοχές – φούσκες στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Για δεύτερη φορά κρίθηκαν αθώοι από τη δικαιοσύνη 36 κατηγορούμενοι, επιχειρηματίες και χρηματιστές, για την υπόθεση με τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, την περίοδο του 1999.

Πρόκειται για το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, με την τεχνητή διόγκωση μετοχών και την κατάρρευσή τους που ακολούθησε, οδηγώντας στην απόγνωση δεκάδες μικροεπενδυτές που είδαν τις οικονομίες τους να εξαφανίζονται. Δεκαεννιά χρόνια μετά, όμως, αυτοί που καταστράφηκαν δεν βρίσκουν δικαίωση, καθώς σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου δεν υπάρχουν ένοχοι!

Μετά από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών έκριναν κατά πλειοψηφία 2-1, αθώους όλους τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετώπιζαν. Αντίθετα, υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων είχε ταχθεί στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κυρία Αθηνά Θεοδωροπούλου, κατά την κρίση της οποίας και η πρώτη αθώωση των κατηγορουμένων ήταν εσφαλμένη.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στο εδώλιο είχαν αθωωθεί ομόφωνα από το Εφετείο με διαφορετική σύνθεση, αλλά η υπόθεση έφτασε ξανά για νέα κρίση μετά την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης της κυρίας Θεοδωροπούλου, σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της. Ωστόσο, «μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή». Στόχος δε, των κατηγορουμένων, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό η οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους τους ήταν «η δημιουργία επίπλαστης αγοράς». Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως αρχικά η έρευνα είχε χρεωθεί στην τότε ανακρίτρια καταδικασμένη για εμπλοκή στο «παραδικαστικό κύκλωμα», Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.

Σχετικές ειδήσεις