ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων

Από τέσσερις βασικούς πυρήνες, τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους, αποτελούνταν η οργάνωση που διακινούσε παράνομα στο εξωτερικό πανάκριβα φαρμακευτικά - αντικαρκινικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της δικογραφίας η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95 ευρώ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013 - 2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92 ευρώ, ενώ η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258 ευρώ.

Στη μεγάλη υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων κατηγορούνται συνολικά 36 άτομα, για τρεις εκ των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. Ωστόσο, ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται οι 21 συλληφθέντες ανάμεσα τους και ιδιώτες φαρμακοποιοί αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δύο γιατροί οι οποίοι προέβαιναν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων ενώ παράλληλα «στρατολογούσαν» και άλλους συναδέλφους τους στην απάτη. Ωστόσο, στο μικροσκόπιο των αρχών φέρονται να βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ γιατροί ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προέκυψε ότι τα επίμαχα φάρμακα είχαν συνταγογραφηθεί σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η εγκληματική οργάνωση υπεξαιρούσε υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στη συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης «εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης έδινε οδηγίες στα μέλη και καθόριζε τις τιμές της αγοράς. Επίσης διαχειριζόταν τα χρήματα από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Όταν απουσίαζε, τον ρόλο του αναλάμβανε γυναίκα συγκατηγορούμενή του.

Ο δεύτερος πυρήνας είχε… αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος πυρήνας είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορούσε κυρίως την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούσε παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα… λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούσαν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.

Από τα στοιχεία της προανάκρισης προέκυψε ακόμη ότι οι γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Από τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: ί) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση και ίί) τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αρχές ο λόγος που εκδίδονταν εξ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια, είναι για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στη μεταξύ τους συναλλαγή, ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά, να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο πετύχαιναν και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Η εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση νοσηλευτήρια του Λαϊκού, η οποία εργαζόταν στο ογκολογικό τμήμα και κατηγορείται ότι υπεξαιρούσε τα φαρμακευτικά σκευάσματα, στην απολογία της αρνήθηκε την εμπλοκή της στην υπόθεση υποστηρίζοντας ότι: «Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε, ότι δίδονταν μειωμένες δώσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία».

Σχετικές ειδήσεις