ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών

Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών

Συζητήθηκαν σήμερα, Παρασκευή (21/09/02018) στη μείζονα Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πέντε αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλη τη σχολική βαθμίδα.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της, ενώ με την έναρξη της διαδικασίας ο προεδρεύων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος ανακοίνωσε ότι απορρίπτεται, κατά πλειοψηφία 30 υπέρ έναντι 6 κατά, το αίτημα της Ένωσης Αθέων και πέντε προσφεύγοντων γονέων για αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων (εικόνα της Παναγίας) από τη δικαστική αίθουσα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Ακολούθως η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη ανέπτυξε την εισήγησή της, ενώ από τους δικηγόρους όλων των πλευρών, αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές θέσεις για τα επίμαχα θέματα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία τέθηκαν ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος κ.λπ.

Ειδικότερα, τέθηκαν τα εξής θέματα και ερωτήματα:

  • Παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του διεθνούς σύμφωνου για τα δικαιώματα του παιδιού,
  • Μη πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον Εκκλησιασμό,
  • Με μια απλή δήλωση να απαλλάσσονται οι μαθητές από την πρωινή προσευχή χωρίς περαιτέρω αναφορά στους λόγους εξαίρεσης και
  • Το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό ή θρησκειολογικό.