ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνεχίζεται σήμερα η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Συνεχίζεται σήμερα η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (22/10) ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς και διακόπηκε δώδεκα ώρες μετά.

Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων επανέρχεται στο ανακριτικό γραφείο για να ολοκληρώσει την απολογία του, σχετικά με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η σημερινή διαδικασία είναι κρίσιμη για τον πρώην υπουργό, καθώς με το τέλος της απολογίας -και αφού ο κατηγορούμενος απαντήσει σε ενδεχόμενες ερωτήσεις της αρμόδιας εισαγγελέα- θα κριθεί το θέμα του αν θα αφεθεί ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Μόλις ολοκληρωθεί η απολογία του κ. Παπαντωνίου, οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου θα λάβουν απολογία και από τη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου.

Η χθεσινή δωδεκάωρη απολογία του πρώην υπουργού υπήρξε εξαντλητική και πολλές στιγμές δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι δύο ανακριτές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Παπαντωνίου ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του, μόλις πριν ένα χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές "δείχνουν" παράνομα ωφελήματα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς οι παραδοχές της Ανάκρισης είναι ότι το 2003 υπουργός Εθνικής Άμυνας διέπραξε απιστία -που έχει παραγραφεί - ζημιώνοντας με 400 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, με κίνητρο παράνομα ωφελήματα που έλαβε. Η ακολουθία της δικογραφίας αφορά αυτές τις παράνομες αμοιβές και τους τρόπους απόκρυψης και νομιμοποίησης των χρημάτων αυτών.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Από την ψυχρή στη... θερμή εισβολή. Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου