ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το πρώην «δεξί χέρι» του Βακάκη στα JUMBO (vid)

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το πρώην «δεξί χέρι» του Βακάκη στα JUMBO (vid)

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην -εδώ και λίγες ώρες- αντιπροέδρου του Jumbo - Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου είχε συστήσει προσωπική εταιρία η οποία πωλούσε ακίνητα σε Κινέζους μέσω παράνομης χρήσης POS- Πώς στήθηκε η κομπίνα

Εντολή στην Οικονομική Εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθούν οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από το μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, ενώ έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Ε. Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία που έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls), με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη.

Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της).

Πώς στήθηκε η κομπίνα

Σκάνδαλο με μεγάλες προεκτάσεις που δυσφημίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επιβεβαιώνει όσους προσεγγίζουν με σκεπτικισμό το θεσμό της «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa), είναι η υπόθεση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, του αντιπροέδρου της Jumbo, ο οποίος φέρεται να πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους επενδυτές για να λαμβάνουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, «διευκολύνοντάς» τους στο να αποφεύγουν τους περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος και να παραβιάζουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ισχύουν στην Κίνα.

Ο κ. Παπαευαγγέλου, μέχρι χθές Αντιπρόεδρος της JUMBO, φέρεται να είχε συστήσει εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, μέσω της οποίας πουλούσε σε ενδιαφερόμενους Κινέζους επενδυτές ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, τα οποία τους εξασφάλιζαν την Golden Visa.

Για να «διαφοροποιηθεί» από τον ανταγωνισμό και όλους όσους παρέχουν σχετικές υπηρεσίες, ο Παπαευαγγέλου φέρεται να έκανε κάτι το οποίο αποτελεί καθαρή παρανομία. Προμηθεύτηκε τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από τρεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), τα οποία και μετέφερε στην Κίνα προκειμένου να χρεώνει κινεζικές πιστωτικές κάρτες, τροφοδοτώντας τους ελληνικούς του λογαριασμούς.

Για άλλη μια φορά η JUMBO του κύριου Απόστολου Βακάκη απασχολεί αρνητικά την επικαιρότητα και αυτή τη φορά φέρεται ως εμπλεκόμενος ο Νο 2 της εταιρείας, ο κ. Παπαευαγγέλου.

vakakis 0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ JUMBO

Εκτός και επίσημα του ΔΣ της Jumbo ο Παπαευαγγέλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Jumbo κατά τη συνεδρίαση του σήμερα (31/10) αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του, ως εξής:

Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:

1. Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.

2. Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος

3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.

Β. Τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

1. Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.

2. Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.

3. Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας σε μέλη του και σε υπαλλήλους της εταιρείας.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Jumbo για το σκάνδαλο

Η Jumbo ΑΕΕ, νωρίτερα, είχε διαψεύσει κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας» και η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«H Jumbo ΜΠΕΛΑ -5,08% AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».

Ανακοίνωση και από την Εθνική Τράπεζα

η ΕΘνική Τράπεζα, με αφορμή τα δημοσιεύματα για παραβίαση των κινεζικών capital controls με συναλλαγές μέσω POS από εταιρία συμφερόντων του Ε. Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της τα εξής:

Η Τράπεζα, μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων αρχών. Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση, αναφέρει η ΕΤΕ.

Γιατί ήταν παράνομη η χρήση των POS

Η πρακτική αυτή είναι ακριβώς ίδια με την τακτική που ακολούθησαν επιτήδειοι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχοντας ως σκοπό να παραβιάσουν τα capital controls και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό, εγκατέστησαν στις επιχειρήσεις τους κυπριακά και βουλγάρικα POS.

Ο κ. Παπαευαγγέλου μέσα από τα POS της Εθνικής φέρεται να μετέφερε μεγάλα ποσά από την Κίνα στους ελληνικούς λογαριασμούς του, ποσά που εν συνεχεία χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακινήτων που εξασφάλιζαν την Golden Visa στους κινέζους επενδυτές. Με την πρακτική παραβίαζε την κινεζική νομοθεσία, καθώς καταστρατηγούσε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τους κανόνες για την εξαγωγή συναλλάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς στην προσπάθειά του να ελέγξει την αξία του εγχώριου νομίσματος και να καταστήσει ανθεκτικό τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αλλά η πρακτική Παπαευαγγέλου δεν παραβίαζε μόνο την κινεζική νομοθεσία, αλλά και τα όσα προβλέπει ο ελληνικός νόμος για την Χρυσή Βίζα.

Ο νόμος 4251/ 2014 που διέπει τη χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής σε επενδυτές του προγράμματος Golden Visa είναι ξεκάθαρος σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπος καταβολής του τιμήματος για την αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρεται στο νόμο, η καταβολή του τιμήματος πρέπει να έχει γίνει αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό του δικαιούχου. Ο λογαριασμός θα πρέπει να τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Δείτε ΕΔΩ την απάντηση της εταιρείας