ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αρχίζει η δίκη για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Αρχίζει η δίκη για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. και ακόμα 35 γνωστοί επιχειρηματίες

Τέσσερα χρόνια μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την υπόθεση των "επισφαλών δανείων" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με κατηγορούμενους τους πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες.

Ειδικότερα στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί συνολικά 35 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων οι πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης και Δημήτρης Μπακατσέλος, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, καθώς και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Οι κατηγορίες για τις οποίες παραπέμπονται είναι αυτές της απιστίας, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αδικήματα τα οποία επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.

Υπέρ της παραπομπής σε δίκη πρώην στελεχών του Τ.Τ., επιχειρηματιών και άλλων εμπλεκομένων για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το 2008 έως το 2010 στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες είχε ταχθεί με σχετική πρόταση της στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά – Κατσικάδη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρότασή της, η οποία έγινε δεκτή από το συμβούλιο «υπήρξαν περιπτώσεις, που δανειολήπτες εκμεταλλευόμενοι, αφενός τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου τις σχέσεις με πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της περιουσίας της Τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου».

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, «στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων” υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάστηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με τον Ν. 3864/2010 με σκοπό τη στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση του Τ.Τ. είχε ξεκινήσει έπειτα από εντολή της τότε εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε με την άσκηση ποινικών διώξεων τον Ιανουάριο του 2014 για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς που παρέλαβαν τη δικογραφία εντάλματα σύλληψης σε βάρος κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο Αγγ. Φιλιππίδης και ο Δ. Κοντομηνάς.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Ρόδο: Βίντεο αποκαλύπτει την αλήθεια – Τρεις προσαγωγές για το θάνατο της φοιτήτριας