ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στις 5/2 - Αναλυτικά το πρόγραμμα τελετής

Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στις 5/2 - Αναλυτικά το πρόγραμμα τελετής
Το Σάββατο η τελετή παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
ΙΝΤΙΜΕ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της τελετής για την ενθρόνιση - Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Πυρετώδεις ρυθμοί επικρατούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, με τον ανώτερο και κατώτερο κλήρο της Κρήτης να ετοιμάζεται για το μεγάλο αυτό εκκλησιαστικό γεγονός. Το εκκλησιαστικό αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα κάθε φορά που εκλέγεται και ορίζεται νέος Ποιμενάρχης της Εκκλησίας της Κρήτης και γι’ αυτό άπαντες βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου να λάβει χώρα μια εκκλησιαστική εκδήλωση που ο κόσμος θα χαρεί να τη δει.

Όλα αυτά βέβαια σε μια περίοδο που η μετάλλαξη «Όμικρον» κυριαρχεί και η υγειονομική κρίση συνεχίζει να «καλπάζει». Η εκκλησιαστική εκδήλωση θα προσαρμοστεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αριθμός των ατόμων που θα δώσουν το «παρών» στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα είναι αυστηρά περιορισμένος.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, όπου έδωσε τη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κατάθεση διαβεβαίωσης είναι μια εθιμοτυπική και νόμιμη διαδικασία, με σκοπό ο νέος Αρχιεπίσκοπος να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πλέον, η επόμενη κίνηση είναι η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η οποία θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Συνάντηση με Ιερώνυμο

Είναι άξιο αναφοράς και συμβολικής σημασίας η συνάντηση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερωνύμου και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, που είχαν προχθές Τρίτη, στις 6 το απόγευμα. Οι δύο Ποιμενάρχες μίλησαν σε άριστο κλίμα, με τους δύο εκκλησιαστικούς παράγοντες να κάνουν σαφές πως οι δύο γεωγραφικές Εκκλησίες θα βρίσκονται σε καθεστώς αγαστής συνεργασίας και επικοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μακαριότατος καλωσόρισε τον Σεβασμιότατο Κρήτης και του ευχήθηκε για τα νέα του καθήκοντα. Ανέφερε ότι διανύουμε μία δύσκολη και περίεργη περίοδο, σημειώνοντας πως «χρειάζεται διάκριση, αγάπη, υπομονή και επιμονή στην πορεία και στο έργο μας». Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας και ιδίως με την Πολιτεία, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «καλούμαστε να αγωνιστούμε για τη στελέχωση της Εκκλησίας». Ευχήθηκε, ακόμη, «ο Θεός να σας στηρίζει και να σας δυναμώνει και να είστε παράδειγμα για όλους», ενώ ζήτησε να μεταφέρει τα σεβάσματά του στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

Από την πλευρά του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τονίζοντας πως είναι «παράδειγμα προς μίμηση και δάσκαλός μας».

«Είστε ένας υπέροχος και χαρισματικός άνθρωπος», σημείωσε ο Σεβασμιότατος και συμπλήρωσε πως ταυτίζονται πολύ οι θέσεις τους. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «Εκκλησία της Κρήτης και Εκκλησία της Ελλάδος θα συμπορεύονται πάντοτε, διότι έχουν κοινά προβλήματα, κοινούς προβληματισμούς, κοινούς πόνους και πόθους, ώστε να κάνουμε το καλύτερο για τον λαό».

Τον Σεβασμιότατο συνόδευαν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης, Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος Ξενάκης, ενώ παρόντες ήταν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης, ο διευθυντής Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, π. Αναστάσιος Βλαβιανός, ο πρακτικογράφος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Κιούσης, και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Το πρόγραμμα

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης εξέδωσε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ανακοίνωση σχετικά με την τελετή ενθρονίσεως του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της τελετής. Η διάρκεια της τελετής υπολογίζεται στις δύο ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η άφιξη του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά αναμένεται στις 11:55 π.μ. Η άφιξη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου αναμένεται στις 12 μ., όπου προβλέπεται ολιγόλεπτη προσφώνηση-καλωσόρισμα εκ μέρους του δημάρχου Ηρακλείου και ομοίως ολιγόλεπτη αντιφώνηση.

Ακολουθεί η είσοδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά για την τελετή της ενθρονίσεως, η διάρκεια της οποίας υπολογίζεται στις δύο (2) ώρες.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και για λόγους τάξεως και ασφαλείας, γίνεται σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί ο χώρος του Ναού από συνεργεία αναμετάδοσης (ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά). Η Τοπική μας Εκκλησία επουδενί δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό κανενός Μέσου Μαζικής Ενημερώσεως από το μεγάλο αυτό γεγονός για την Κρήτη και το Ηράκλειο».

ΠΗΓΗ:neakriti.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.