ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εκκλησία: Κατηγορηματικό «όχι» στον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Εκκλησία: Κατηγορηματικό «όχι» στον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
EUROKINISSI

Με εγκύκλιό της, η Ιερά Σύνοδος παίρνει θέση στο θέμα του γάμου και της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Ήταν πριν από λίγες ημέρες όταν η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον ΑΝΤ1 προκάλεσε μια σειρά από αντιδράσεις. Ο λόγος; Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είπε ότι δεν συμφωνεί με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο την ίδια ώρα συμπλήρωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη συμβίωση. Μια δήλωσή του που παρερμηνεύτηκε, καθώς πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ο κ. Ιερώνυμος έλεγε «ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Απάντηση σε αυτές τις θεωρίες έδωσε η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλες τις Μητροπόλεις και την υπογράφει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο καταγράφεται η διαφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με την ομόφυλη γονεϊκότητα, καθώς δεν ικανοποιούνται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα. Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει και τη διαφωνία με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα χορηγεί στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με αυτά του γάμου, με δύο εξαιρέσεις: το δικαίωμα ληξιαρχικής προσθήκης του επωνύμου του ενός συμβαλλόμενου μέρους στο επώνυμο του άλλου μέρους και το δικαίωμα υιοθεσίας.

Η Ιερά Σύνοδος, προτάσσει την έμφυτη ανάγκη των παιδιών και κατ’ επέκταση, το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν με άνδρα πατέρα και γυναίκα μητέρα αντί υποκατάστατων λύσεων, όπως του γονέα Α και του γονέα Β (δύο μητέρες, δύο πατέρες). Τονίζεται πως τα δεν πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο ακτιβιστικής πίεσης», ενώ θεωρεί πως η ομόφυλη γονεϊκότητα θα ευνοούσε φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών ως παρένθετων μητέρων.

Μάλιστα, η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, καταλήγει: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

«Όχι» και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Την αντίθεση της στη νομοθέτηση του γάμου και στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, εξέφρασε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, τάχθηκε κατά σε «κάθε μορφή γάμου, ή τεκνοθεσίας, η οποία αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία» και στην «μακραίωνη παράδοση» του έθνους, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους:

«Ἐξ ἀφορμῆς προσφάτων δηλώσεων περὶ τῆς προθέσεως τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερ­νήσεως διὰ τὴν νομοθέτησιν τοῦ γάμου τῶν «ὁμοφύλων ζευγῶν», ὡς ἐπίσης καὶ τῆς υἱο­θεσίας τέκνων ὑπ’ αὐτῶν, ἡ καθ’ ἡμᾶς Ἱερὰ Κοινότης ἐκφρά­ζει τὸν ἔντονον προβλη­μα­τισμὸν καὶ ἀνησυχίαν πάντων τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέ­ρων.

Τὸ Ἅγιον Ὄρος, ὡς χῶρος προσευχῆς καὶ ἀσκήσεως εὔχεται ταπεινῶς γιὰ ὅ­λους τοὺς ἀνθρώπους, ὡς εἰκόνας τοῦ Θεοῦ.

Παρὰ ταῦτα ἐκφράζομεν τὸν προβληματι­σμὸν καὶ τὴν βαθεῖαν λύπην μας γιὰ τὰ σχεδιαζόμενα νομοθετήμα­τα.

Ὀφείλομεν, διὰ τῆς παρούσης ἀνακοινώσεως, νὰ δηλώσωμεν σαφῶς ὅτι κάθε μορφὴ γάμου ἢ τεκνο­θεσίας, ἡ ὁποία ἀντίκειται εἰς τὴν εὐαγγελικὴν διδα­σκαλίαν, ἀλλὰ καὶ εἰς τὴν μακραίω­νην πα­ράδοσιν τοῦ εὐσεβοῦς ἔθνους καὶ γέ­νους ἡμῶν, ὅσον ἀφορᾶ εἰς τὸν ἱερὸν θεσμὸν τῆς οἰκογενείας, εὑρίσκει ἡμᾶς ἀπολύτως ἀντιθέτους.

Ἀπευθύνομεν θερμὴν ἔκκλησιν ὅπως ἡ Ἑλληνικὴ Κυβέρνησις μὴ προ­χωρήση εἰς τὴν ἀναγγελθεῖσαν ἀντιευαγγελικὴν νομοθεσίαν, εὐχόμενοι ἡ Προ­στάτις τῆς πατρίδος μας καὶ Ἔφορος τοῦ Ἁγίου Ὄρους Ὑπεραγία Θεοτό­κος νὰ μεσιτεύη πρὸς τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν γιὰ νὰ ὁδηγήση ὅλους σὲ μετάνοια καὶ ζωὴ συμφώνως πρὸς τὸ φῶς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ τὴν διδασκαλία Του».

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών: «Ναι θέλουμε να είμαστε συντηρητικοί»

Μιλώντας στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ωδείου της Μητρόπολής του, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

«Αυτήν την οικογένεια στηρίζουμε κι αν κάποιος μας θεωρεί συντηρητικούς, ε ναι, τέτοια συντήρηση τη θέλουμε. Είμαστε συντηρητικοί και θα μείνουμε συντηρητικοί. Ναι θέλουμε να είμαστε συντηρητικοί. Σ’ αρέσει; Κι άμα σ’ αρέσει κι άμα σου κάνει. Εμείς θα είμαστε συντηρητικοί και θα στηρίζουμε αυτήν την οικογένεια, αγαπώντας κάθε άνθρωπο, χωρίς εξαιρέσεις» είπε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.

Μάλιστα δεν δίστασε να διαμαρτυρηθεί και για τον όρο «ομοφοβικός» και τον τρόπο που τον χρησιμοποιούν κάποιοι. «Δεν τολμάει να πει κανείς μια κουβέντα. “Ομοφοβικός”. Πού το βρήκατε ρε; Πού το βρήκατε; Αμάν πια, μας έχετε τυφλώσει, με την ψευδοπρόοδό σας, ανέφερε.