ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Συνέδριο για τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό ως Αγιορείτη

Συνέδριο για τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό ως Αγιορείτη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714-1779), η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και υπό την αιγίδα του Πανα­γιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, διοργανώνει Θεολογικό Επιστημονικό Συνέδριο.

Το συνέδριο με τίτλο: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Α­γιορείτης Φωτιστής του Γένους» θα γίνει στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2014, στο Αμφιθέατρο της «Διακονίας» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Θα παρουσιασθεί αναλυτικά το ιεραποστολικό έργο και θα σκιαγραφηθεί η προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ως διδασκάλου του Γένους και ως Αγιορείτη.

Παράλληλα θα γίνει αναφορά στο εκκλησιαστικό του φρόνημα και τη θεολογική του συγκρότηση, θα ερευνηθεί η διδασκαλία του για την ιεροσύνη και τις ποιμαντικές αρχές της εκκλησιαστικής ακρίβειας και της οικονομίας.

Ακόμη θα γίνει λόγος για το παιδαγωγικό του παράδειγμα, τη διαχείριση της ετερότητας στις Διδαχές του, ενώ θα έρθουν στο φως και θα εκτεθούν άγνωστες εικόνες του Αγίου από την ημέρα του μαρτυρίου του μέχρι την αγιοκατάταξή του (1779-1961).

Σε ιδιαίτερες ενότητες θα εξετασθούν οι σχέσεις του Αγίου Κοσμά με τον Αλή Πασά και την Ευρώπη και θα εκτεθούν μαρτυρίες των Βενετικών αρχών για τη δράση του.

Σχετικές ειδήσεις