ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Βαρθολομαίος: Τα ευρήματα της Αμφίπολης αποδεικνύουν τη ελληνικότητα της Μακεδονίας

Βαρθολομαίος: Τα ευρήματα της Αμφίπολης αποδεικνύουν τη ελληνικότητα της Μακεδονίας

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης (21/04) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από τα μέρη που επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την πενθήμερη παραμονή του στο νομό Σερρών, δεν θα μπορούσε να λείψει και η Αμφίπολη.

Ο κ. Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε το πρωί της Τρίτης, στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης για περίπου μια ώρα, από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη κι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τελευταίες ανακαλύψεις.

«Οι θησαυροί που ανακαλύφθηκαν στην Αμφίπολη αποδεικνύουν τη δόξα, το μεγαλείο και την ελληνικότητα της Μακεδονίας» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα αρχαιολογικά ευρήματα του λόφου Καστά, μετά το τέλος της επίσκεψής του στο σημείο.

Φεύγοντας από την Αμφίπολη, ο κ. Βαρθολομαίος -που συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, τον δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο και τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας, Θεολόγο- ευλόγησε τους κατοίκους του χωριού της Μεσσολακιάς.

Αργότερα, κατά την αποχώρησή του από τις Σέρρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ικανοποίηση για τη φιλοξενία που δέχθηκε στη διάρκεια της παραμονής του στον νομό.

«Μοιραστήκαμε μία κοινή χαρά όλοι, τη χαρά των εορτασμών, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικήτα, αλλά και τη χαρά της επικοινωνίας του Πατριάρχη με τα πνευματικά του τέκνα, της Μητρός Εκκλησίας με τον λαό του Θεού.

Εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Μακεδονία, είδαμε και ζήσαμε πολλά πράγματα. Από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας, πολύς κόσμος παντού, σε όλον τον κόσμο, περιμένει πολλά και πρέπει να εργαζόμαστε συστηματικά και εντατικά για να ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προσδοκίες των εκκλησιών και των λαών. Σας ευχαριστώ και σας ευλογώ από καρδιάς» ανέφερε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας δήλωσε: «Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Πατριάρχης μας ήταν πηγή ευλογίας και χαράς για όλους μας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι το διαχρονικό σύμβολο της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας μας. Τα μηνύματα πίστεως και ελπίδας που μας έδωσε, να τα κρατήσουμε και να τα καλλιεργήσουμε».

Τελευταίος σταθμός του κ. Βαρθολομαίου στην επίσκεψή του στο νομό, είναι η Ιεραποστολική Αδελφότητα «Λυδία η Φιλιππησία» στην Ασπροβάλτα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σχετικές ειδήσεις