ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικ. Πατριάρχης σε Τσέχους: Προχωρήστε σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, ο Ραστισλάβ δεν αναγνωρίζεται

Οικ. Πατριάρχης σε Τσέχους: Προχωρήστε σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, ο Ραστισλάβ δεν αναγνωρίζεται

Καμία πιθανότητα να αναγνωριστεί από το Φανάρι ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Τσεχίας δεν έχει ο Μητροπολίτης Ραστισλάβ ξεκαθαρίζει με μία πολύ αυστηρή επιστολή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην επιστολή που απευθύνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Τσεχίας αναφέρει συγκεκριμένα πως το ποτήρι ξεχείλισε και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την αναγνώρισή του, μετά και τη δημοσιοποίηση του βίντεο και την ανάρτησή του στο διαδίκτυο που έδειχνε τον Μητροπολίτη Ραστισλάβ να αναφέρεται με σκαιότατους χαρακτηρισμούς κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αρχιερέων του Πατριαρχείου και άλλων αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ιεροσολύμων.

Το Πατριαρχείο καταγράφει όλα όσα "αντικανονικά" έχουν συμβεί μετά την παραίτηση του πρώην Αρχιεπισκόπου Τσεχίας Χριστοφόρου και στη συνέχεια σε πολύ αυστηρό τόνο κατηγορεί τον Μητροπολίτη Πρέσοβ κ. Ραστισλάβ (που μόνο η Εκκλησία της Ρωσίας έχει αναγνωρίσει ως τον κανονικό Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας) ως "κύριο υπεύθυνο για την ανωμαλία που έχει προκληθεί στην Εκκλησία της Τσεχίας" ο οποίος αντί "να συναισθανθεί το σφάλμα του προέβη σε προσβλητικές, ασεβείς και εχθρικές δηλώσεις κατά του Οικουμενικού Θρόνου".

Στην επιστολή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σκληρή γλώσσα, καταδικάζει την αντικανονική συμπεριφορά του Τσέχου αρχιερέα και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει, μετά και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ραστισλάβ, ούτε "κατ' οικονομία" το περιθώριο να αναγνωρίσει ως Προκαθήμενο τον συγκεκριμένο ιεράρχη. Προτρέπει μάλιστα την κληρικολαϊκή συνέλευση και την Ιερά Σύνοδο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας να προχωρήσει στην εκλογή Προκαθημένου αφού η προηγούμενη εκλογή, δηλαδή του κ. Ραστισλάβ, θεωρείται "ως μη γενόμενη".

ΠΗΓΗ Romfea.gr

Σχετικές ειδήσεις