ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Περίεργη «εξαφάνιση» ιερέα στο Μπέρλιγκτον

Περίεργη «εξαφάνιση» ιερέα στο Μπέρλιγκτον

Ανάστατη είναι η κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Μπέρλιγκτον του Βερμόντ με την αιφνίδια «εξαφάνιση» του ιερατικού της προϊσταμένου π. Εφραίμ Ehrs, ο οποίος ξαφνικά ζήτησε από τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο άδεια ενός μηνός, γνωστή ως leave of absence.

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος του παραχώρησε την άδεια. Ωστόσο ούτε ο ιερέας Ehrs, αλλά ούτε και ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος έχουν ενημερώσει την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοτικού συμβουλίου, τι ακριβώς συμβαίνει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες για πολλά και διάφορα.

Εκείνο μάλιστα που εντείνει μέρα με τη μέρα τις εικασίες και τις φήμες είναι η ίδια η επιστολή του Μητροπολίτη κ. Μεθοδίου με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2015, προς την πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Γεωργία Μαχαίρα, τα μέλη του συμβουλίου και τα μέλη της κοινότητας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν των Οίκω Κυρίου,
Σε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, ο ιερεύς της ενορίας, π. Εφραίμ Ehrs ζήτησε άδεια (leave of absence) ενός μηνός να διευθετήσει προσωπικές οικογενειακές υποθέσεις. Ικανοποιήθηκε το αίτημα του με την ελπίδα πως θα μπορέσει να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Σας ζητώ να εξετάσετε τη δυνατότητα να του επιτρέψετε να παραμείνει στην οικία της ενορίας για κάποιο χρονικό διάστημα (για το οποίο εσείς και εκείνος θα αποφασίσετε). Εχω ζητήσει από τον π. Μπομπ Αθα να φροντίζει τις ποιμαντικές και λειτουργικές ανάγκες της κοινότητας κατ' αυτό το διάστημα.
Σας παρακαλώ να έχετε τον π. Εφραίμ, την πρεσβυτέρα Aimee και την κόρη τους στις προσευχές σας.
Με Αρχιποιμαντικές ευλογίες (Archpastoral blessings) Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος».
Ο «Εθνικός Κήρυξ» με γραπτό του μήνυμα με e-mail από το βράδυ της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου 2015, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο για την επικείμενη δημοσίευση του θέματος που έχει ανακύψει στην κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπέρλιγκτον – Βερμόντ υποβάλλοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1. Τι ακριβώς συμβαίνει;
2. Γιατί τον τοποθετήσατε σε καθεστώς αδείας – leave of absence;
3. Γιατί δεν έχετε δώσει μέχρι στιγμής εξηγήσεις στην κοινότητα;
4. Θα επανέλθει στα ιερατικά του καθήκοντα και πότε;
5. Είναι δική σας χειροτονία ο εν λόγω ιερεύς;

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος δεν είχε απαντήσει μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γεωργία Μαχαίρα δεν ανταποκρίθηκε σε ένα γραπτό με e-mail και δύο τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.».

Σημειώνεται ότι ο ιερέας Εφραίμ Ehrs γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία. Απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης τον Μάιο του 2012.

Η κοινότητα συγκροτείται περίπου από 60 με 100 οικογένειες και είναι μία από τις πλέον μακρινές κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης και απέχει περί τις 5 ώρες από τη Βοστώνη. Πριν από αρκετά χρόνια η κοινότητα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωτουργό ιερέα της.

Οι πρώτες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών ήρθαν στο Βερμόντ κατά το 1905. Το 1942 και ένα χρόνο μετά από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα ιδρύθηκε στο Μπέρλιγκτον το Greek Men's Club.

Για χρόνια δεν υπήρχε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο π. Θεόφιλος από το Μόντρεαλ του Καναδά το οποίο απέχει δύο ώρες οδικώς μετέβαινε και Λειτουργούσε στην κοινότητα πριν τον πρώτο τους ιερέα, τον π. Αλεξ Φασούλα (από το 1958).

Το 1958-1961 η κοινότητα -που σε μεγάλο μέρος αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είχαν εστιατόρια και diner στην περιοχή, χρησιμοποιούσε το All Saints Chapel, μία εκκλησία Επισκοπελιανή των Αγίων Πάντων με το συμβολικό ενοίκιο του $1 το χρόνο. Αγόρασαν την εκκλησία το 1961, και τον επόμενο χρόνο ένα σπίτι δίπλα στην εκκλησία για τον ιερέα.

Μετά από μια καταστροφική φωτιά το 1967, η εκκλησία πάλι φτιάχτηκε από τα μέλη της και το 1985 εγκαινίασε το κοινοτικό κέντρο.

Ανάμεσα στους ιερείς που ιεράτευσαν επί σειρά ετών στην κοινότητα ήταν ο π. Νικάνωρ Κουτελάς και ο π. Χαράλαμπος Αθανς.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ/Θ.ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σχετικές ειδήσεις