ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ανατριχιαστικές καταθέσεις θυμάτων παιδεραστή-ιερέα στην Αυστραλία

Ανατριχιαστικές καταθέσεις θυμάτων παιδεραστή-ιερέα στην Αυστραλία

Νέο σκάνδαλο με ιερέα συγκλονίζει την Καθολική εκκλησία.

O καρδινάλιος George Pell, φέρεται να δήλωσε σε συναδέλφους του κληρικούς, ότι γνώριζε για τη δράση του περιβόητου παιδεραστή ιερέα Gerald Ridsdale, σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Βασιλικής Επιτροπής.

Το 1983, ο τότε ανερχόμενος στα κλιμάκια της Καθολικής Εκκλησίας, Pell, έκανε σχόλιο για τη δράση του παιδεραστή-ιερέα στον ιερέα Frank Madden, στον καθεδρικό ναό Αγίου Πατρικίου Ballarat. Δηλαδή, το σχόλιο έγινε δέκα χρόνια πριν ο Ridsdale κατηγορηθεί για πρώτη φορά για κακοποίηση ανηλίκου.

Μάρτυρας είπε στην Επιτροπή ότι όταν ήταν 12 ετών, άκουσε την συζήτηση του κ. Madden με τον κ. Pell, για την υπόθεση Ridsdale. O κ. Pell, σύμφωνα με τον μάρτυρα, δήλωσε στον πρώτο ότι γνώριζε για τις ανήθικες πράξεις.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του κ. Pell, Sam Duggan, είπε ότι ο διάλογος αυτός, που έγινε πριν από 32 χρόνια, είναι προϊόν "καθαρής φαντασίας" και ότι ο Ridsdale είχε μετατεθεί στη Νέα Νότια Ουαλία την περίοδο που έγινε το σχόλιο από τον κ. Pell.

Την Δευτέρα ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη Μελβούρνη. Ανάμεσά τους και ο David Ridsdale, ανιψιός του παιδεραστή ιερέα, ο οποίος είχε, επίσης, πέσει θύμα κακοποίησης. Κατέθεσε στην Επιτροπή ότι δεν θα ξεχάσει την απάντηση του κ. Pell το 1993. "Θα ήθελα να μάθω τι ήταν αυτό που θα μπορούσε να σε κρατήσει σιωπηλό" φέρεται να είπε ο κ. Pell, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του πριν από 23 χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η η Καθολική Εκκλησία δεν κατέβαλε $62 εκατ. αποζημιώσεις σε άτομα-θύματα περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα "Melbourne Response", τα θύματα θα ελάμβαναν $50.000 έκαστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε η εφημερίδα "The Age", τα θύματα έλαβαν κατά μέσο όρο $46.000. Αλλά τα θύματα εκείνα που αναζήτησαν το δίκιο τους στη Δικαιοσύνη έλαβαν κατά μέσο όρο $270.000, ποσό έξι φορές μεγαλύτερο από το ποσό που πρόσφερε η Εκκλησία στα θύματά της.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις