ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ρώσοι μοναχοί γύρισαν ταινία για το Άγιον Όρος

Ρώσοι μοναχοί γύρισαν ταινία για το Άγιον Όρος

Η πρώτη ταινία για το ρωσικό αυτό μοναστήρι του Αγίου Όρους με τίτλο«Ρωσικό καντήλι στο Άγιο Όρος», γυρίστηκε από Ρώσους μοναχούς.

Στην ταινία προβάλλεται η ζωή στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος και είναι αφιερωμένη στην επέτειο της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

"Το φίλμ, μπορεί να βοηθήσει τον θεατή να κατανοήσει τον τρόπο ζωής και τις προσδοκίες των ανθρώπων που εδώ και αιώνες έχουν αφιερωθεί στην προσευχή για να σώσουν τον κόσμο" δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μελέτης της ιστορίας της ρωσικής μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος, Βαλέρι Πιραγκόφ, μετά την προβολή Τύπου της ταινίας στο κανάλι "Η Ρωσία σήμερα".

Είναι η πρώτη ταινία για το ρωσικό αυτό μοναστήρι του Αγίου Όρους. Παρόμοιες ταινίες ήταν για τους επισκέπτες της μονής και τους προσκυνητές, όπως ο Μητροπολίτης Ιλαρίων (Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας). Στην ταινία όμως οι μοναχοί άφησαν τα κελιά τους και έδειξαν πως ακριβώς ζουν. Ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε με φόντο την αδιάλειπτη προσευχή, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της μοναστικής ζωής, είπε ο Πιραγκόφ.

Οι πρώτοι Ρώσοι μοναχοί εμφανίστηκαν στο Άγιο Όρος, την εποχή του πρίγκιπα Βλαδίμηρου, όταν μοναχός εκάρη ο ιδρυτής του ρωσικού μοναχισμού, ο άγιος Αντώνιος των Σπηλαίων. Σήμερα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα ζουν 70 μοναχοί από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Στη βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν 1320 ελληνικοί και 600 σλαβικοί χειρόγραφοι κώδικες, και περισσότερα από 25 χιλιάδες εικονογραφημένα βιβλία.

Η ταινία δεν είναι αρκετά "κοσμική", δεν έχει ρυθμό, μπορεί να είναι και λίγο βαρετή, παρακολουθώντας την όμως, μπορείς να νοιώσεις την πραγματική μοναστική ζωή, να κατανοήσεις τα συναισθήματα εκείνων οι οποίοι "για αιώνες προσεύχονται για την σωτηρία μας και την σωτηρία του κόσμου", είπε ο Πιραγκόφ.

Τον Οκτώβριο του 2015 εορτάστηκε η 100η επέτειος της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία ονομάζεται και "Νέα Ρωσία", από τον αρχιμανδρίτη της μονής Ιερεμία, ο οποίος διευθύνει τη μονή εδώ και 40 χρόνια. Με προεδρικό διάταγμα η αγιότητά του τιμήθηκε με το Παράσημο της Φιλίας, της Τιμής και του Αλέξανδρου Νιέφσκι.

Το 2016 θα εορτασθούν τα 1000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στον Άγιο Όρος και όπως είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος "γιορτάζοντας αυτήν την επέτειο, θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες μας την αξία του Αγίου Όρους τόσο για την Ρωσία, όσο και για την πνευματική ζωή των Ρώσων, να στρέψουμε την προσοχή όλου του κόσμου και να βοηθήσουμε την Ευρώπη να κατανοήσει τον Άγιον Όρος για την δική της πνευματική ζωή ".

πηγη ekklisiaonline.gr

Σχετικές ειδήσεις