ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Άγιος Νίκων: Εορτάζει στις 23 Μαρτίου

Άγιος Νίκων: Εορτάζει στις 23 Μαρτίου

Η Εκκλησία σήμερα, 23 Μαρτίου, τιμά τη μνήμη του Αγίου Νίκωνος του Ιερομάρτυρα και των 199 μαθητών του.

O άγιος Νίκων γεννήθηκε στη Νεάπολη της Ιταλίας, την εποχή του ηγεμόνα Κυντιανού, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα Χριστιανή, η οποία τον γαλούχησε σύμφωνα με τα ευαγγελικά δόγματα. Σε νεαρή ηλικία ο άγιος Νίκων έγινε στρατιωτικός και πολύ γρήγορα διακρίθηκε για την ανδρεία και την πειθαρχία του. Η ψυχή του όμως, ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφιέρωσης.

Γι' αυτό ξεκίνησε για την περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, έκανε όμως μία πρώτη στάση στη Χίο. Εκεί ο Άγιος Νίκων δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή και στη μελέτη των Αγίων Γραφών.

O τοπικός επίσκοπος, διέκρινε τα χαρίσματά του και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και λίγο αργότερα τον τοποθέτησε ηγούμενο 190 αδελφών για να τους νουθετεί και να τους καθοδηγεί.

Πολύ γρήγορα, η συνοδεία απέκτησε μεγάλη φήμη. Όμως όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, ο άγιος Νίκων και η συνοδεία του εγκαταστάθηκαν στη Σικελία. Σύντομα όμως εδέχθησαν την επίθεση του ηγεμόνα, και αφού συνελήφθησαν, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και τέλος θανατώθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις