ΕΚΚΛΗΣΙΑ

H ελιά ως σύμβολο στην Εκκλησία

H ελιά ως σύμβολο στην Εκκλησία

Η ελιά που ευδοκιμεί ιδιαίτερα στα μέρη της Ανατολής, χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικό σύμβολο απαρχής.

Καταρχάς, συναντάμε την Ελιά, στο Ορος τών Ελαιών και στον κήπο της Γεσθημανής.

Στα μέρη όπου διαδραματίσθηκαν τα μεγάλα γεγονότα του θείου δράματος (Ματθ. κεφ.26: στιχ.30, 38).

Ο κλάδος της ελιάς είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης και της ειρήνης, όπως διαβάζουμε στο dogma.gr

Η καρποφορία της ελιάς συμβολίζει τις πλούσιες ευλογίες του Θεού στη ζωή των πιστών (Ψαλμ. 51:στιχ 10).

Η πολύκαρπη ελιά συμβολίζει, ειδικότερα τη χριστιανική μητέρα που με τους καρπούς της αγάπης της, τα παιδιά της, πλουτίζει το σπιτικό της (Ψαλμ. 127: στιχ 3).

Ο απόστολος Παύλος κάνει και μία άλλη συμβολική χρήση της ελιάς. Παρομοιάζει τον άπιστο άνθρωπο με άγρια ελιά («αγριέλαιος») και την Εκκλησία με ήμερη ελιά («καλλιέλαιος»).

Ο κλάδος, όμως, της άγριας ελιάς (ο άνθρωπος) που θα εμβολιαστεί στην ήμερη ελιά (την Εκκλησία) αποκτά και αυτός τις ιδιότητες του ήμερου δένδρου (Ρωμ. κεφ.11: στιχ16-24).

Συμβολική, επίσης, σημασία έχει και το προ»ιόν της ελιάς: το έλαιον (το λάδι). Το λάδι, στην Αγία Γραφή είναι σύμβολο της χαράς, γιατί ο άνθρωπος που αλείφει το πρόσωπό του με λάδι, λάμπει (Ψαλμ. 103: στιχ15).

Είναι επίσης σύμβολο της φιλίας και της τιμής (Ψαλμ. 22: στιχ5. και Λουκ. κεφ 7’στιχ46).

Το λάδι στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ ακόμα και σήμερα το λάδι ακόμη και σήμερα αποτελεί τη βάση για την παρασκευή θεραπευτικών αλοιφών.

Ο καλός Σαμαρείτης πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στον «εμπεσόντα εις τους ληστάς», αλείφοντας τις πληγές του με λάδι (Λουκ. κεφ10: στιχ30-37).

Το λάδι συμβολίζει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ιδίως στο Μυστήριο του Βαπτίσματος, με το οποίο ο άνθρωπος θεραπεύεται και ειρηνεύει με τον Θεό.

Πηγή: Χριστ.Στέγη Καλαμάτας

Σχετικές ειδήσεις