ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιστορική συνύπαρξη Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στην Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες

Ιστορική συνύπαρξη Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου και Πάπα στην Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες

Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ρώμης, Κωνσταντινούπολης και Αθήνας, θα συναντηθούν στην Μυτιλήνη, το Σάββατο 16 Απριλίου.

ΘΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Αποστολή: Μαρία Γιαχνάκη

Είναι καιρός τώρα που επιθυμούν να δηλώσουν με την παρουσία τους στο νησί, την συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, σε μια εποχή που το προσφυγικό έχει ξεφύγει από τα όριά του. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα ότι η εκκλησία είναι δίπλα στους κατατρεγμένους που έφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη.

Νωρίς σήμερα το πρωί έφτασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

ieronimos3

Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων ούτε της Ευρώπης αλλά όλου του κόσμου κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πρόσθεσε ότι σκοπός αυτής της κοινής επίσκεψης στη Μυτιλήνη είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού.

Δείτε την άφιξη του Αρχιεπισκόπου:

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα αφιχθεί στο Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, το πρωί του Σαββάτου, 16 Απριλίου 2016 και θα τον υποδεχθούν ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.

Λίγο μετά την άφιξη του Πάπα θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, σε χώρο του αεροδρομίου. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν καθαρά το προσφυγικό αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάπας θα κουβεντιάσει με τον Πρωθυπουργό ακόμη και το θέμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και την πορεία των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Στη συνέχεια, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ρώμης, Κωνσταντινούπολης και Αθήνας θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Εκεί όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, περιορισμένοι, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν άσυλο.

Έπειτα θα μεταβούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου θα συναντηθούν με τους πολίτες και θα αναπέμψουν δέηση για τους πρόσφυγες ενώ θα επισκεφθούν τα δυο σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού τον Άγιο Ραφαήλ και τον Αγαθάγγελο.

Μετά από την ολοκλήρωση της τελετής, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο αεροδρόμιο, στο οποίο προβλέπεται η τελετή προπομπής του Ποντίφικα.

Σε συναγερμό ωστόσο βρίσκεται η Μυτιλήνη ενώ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο νησί κυρίως για την έλευση του Ποντίφικα.

Αν και υπήρξαν αντιδράσεις για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, κυρίως από εκκλησιαστικούς κύκλους, γίνονται προσπάθειες κυρίως από την πλευρά της Εκκλησίας να περάσουν στα ψιλά γράμματα. Από πλευράς Πολιτείας έγιναν τεράστιες προσπάθειες να στεφθεί με επιτυχία η επίσκεψη του ώστε διπλωματικά να χρησιμοποιηθεί το ενδιαφέρον του Πάπα για την Ελλάδα σε εποχές που η χώρα ψάχνει συμμάχους.

Παρόλο που οι σχέσεις των Προκαθήμενων της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας περνούν κρίση εδώ και καιρό, η έλευση του Πάπα τους ανάγκασε να συνυπάρξουν έστω και για μερικές ώρες αφού θα πραγματοποιήσουν συνάντηση οι δυο τους την παραμονή της έλευσης του Ποντίφικα στο ξενοδοχείο Ελισαίον.

Δεν είναι τυχαία η στιγμή της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα σχολιάζουν διπλωματικές πηγές που αναλύουν τις διεθνείς συγκυρίες στις οποίες κατά καιρούς αναμιγνύεται το Βατικανό! Η επίσκεψη του Ποντίφικα γίνεται πάντα με σκοπό το συμφέρον της καθολικής εκκλησίας κάτι το οποίο δεν λέγεται ούτε γράφεται στην Ελλάδα.

Καθάρισαν το νησί για την έλευση του Πάπα

Οι πρόσφυγες που βρισκόταν διάσπαρτοι ακόμη και στο κέντρο του νησιού τις τελευταίες ώρες εξαφανίστηκαν!

Άλλοι προωθήθηκαν στα ξενοδοχεία της περιοχής και άλλους τους ανάγκασαν σε υποχρεωτική διαμονή στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης.

Σχετικές ειδήσεις