ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομογενείς μας

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομογενείς μας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», μίλησε για την επίσκεψή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Πάπα της Ρώμης κ. Φραγκίσκο στη Λέσβο, το περασμένο Σάββατο.

Ξεδίπλωσε τις σκέψεις και τα βιώματά του και τόνισε πως «το βάρος των προσφύγων είναι τεράστιο, δεν το σηκώνει η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ελληνές μας που έχουν τόσες ανάγκες, δεν μπορούμε να μειώσουμε τις προσφορές προς αυτούς, επομένως το βάρος είναι διπλό».

Υπογράμμισε ότι «το προσφυγικό πρέπει να διεθνοποιηθεί και τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να αναλάβουν αυτά το βάρος. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε και αυτό επιδιώκουμε διότι στο κάτω -κάτω τα Ηνωμένα Εθνη έβγαλαν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους».

Στην ερώτηση «υπήρξε κάτι που άγγιξε την ψυχή σας πιο πολύ;», είπε«ναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι αθώοι, που έφυγαν από τα σπίτια τους και ζητούν άσυλο και πού να πάνε; Τώρα κάνουν δήθεν διαδικασίες, αλλά και πού να πάνε αφού οι πόρτες είναι κλειστές. Εκεί στο χωριό σας στη Μόρια που πήγαμε είναι 1.800 άτομα».

Οταν τον ρωτήσαμε «τι λέτε στην Ευρώπη με τις κλειστές πόρτες και τις κλειστές καρδιές;», ο Μακαριότατος, είπε «ότι εδώ σ' ένα φτωχό μέρος στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιά, εκεί πεθαίνει η ανθρωπιά».

Ο Μακαριότατος μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» λίγα λεπτά έπειτα από την επιστροφή του στην Αθήνα από την τριήμερη περιοδεία του σε πόλεις και Μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδος.

Μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την Ομογένεια την οποία αγαπά και σέβεται και την οποία γνώρισε από κοντά πριν δύο χρόνια όταν την επισκέφθηκε με αφορμή τη λήψη επίτιμου διδακτορικού Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Οταν τον ρωτήσαμε «τι πιστεύετε για την Ομογένεια; τι μήνυμα στέλνετε;», ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απάντησε: «τους ευγνωμονούμε όλους γιατί οι Ελληνες αν έχουν τώρα ένα πιάτο φαγητό, αν έχουν κάτι αυτό οφείλεται και στην Ομογένεια γενικότερα, αλλά της Αμερικής ειδικά, διότι οι άλλοι έστειλαν μία – δύο φορές, κουράστηκαν δεν μπόρεσαν περισσότερο, η Ομογένεια της Αμερικής μας βοηθάει, μας στέλνει κ.λπ.».

Τόνισε πως «είναι το βάρος πολύ, για τους Ελληνες αντέχουμε, δεν μπορούμε όμως να μοιραστούμε όλα αυτά που μαζεύουμε και με τους ξένους» και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη δεν μας έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ακόμα, λένε για ποσά, αλλά τίποτε».

Ο Μακαριώτατος έπλεξε το εγκώμιο του λαού της Λέσβου. Είπε, πως«είναι οι άνθρωποι οι γνήσιοι, οι απλοί και μάλιστα αυτοί που έχουν ζήσει την προσφυγιά γίνονται θυσία, δηλαδή τους βλέπει κανείς και τους θαυμάζει, τους καμαρώνει, ό,τι μπορούν δίνουν. Είναι και οι άλλοι που έχουν μαζευτεί δήθεν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις διότι είναι εκμεταλλευτές πολλοί. Οι χωρικοί οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που έχουν ζήσει και την προσφυγιά κάνουν πάρα πολλές θυσίες και γι' αυτό είπα ότι στην Ελλάδα ζει η ανθρωπιά. Αυτή η εικόνα με τις γιαγιές που τάιζαν το μικρό με το μπιμπερό πρέπει να γίνει εικόνισμα».

Οταν τον ρωτήσαμε «αν αυτή τη στιγμή είχατε μπροστά σας τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Ομπάμα, τι θα του λέγατε;», απάντησε πως «ντροπή για τον ανθρωπισμό, ντροπή για τον πολιτισμό, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να σταματήσει ο πόλεμος και αυτοί οι άνθρωποι να γυρίσουν στα σπίτια τους όσο μπορούν γρηγορότερα».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αφουγκράστηκε στη Λέσβο προσωπικά τον καημό των προσφύγων και πόνεσε η ψυχή του. Είπε πως «οι άνθρωποι έκλαιγαν, έπεφταν στα πόδια μας, παρακαλούσαν, άλλοι είχαν διαλυμένες οικογένειες, άλλοι είχαν τα αδέλφια τους στη Γερμανία, άλλοι στη Σουηδία, μας έλεγαν αφήστε μας να πάμε. Υπήρχε περίπτωση που ο άνδρας δουλεύει λόγου χάρη σε μία ευρωπαϊκή χώρα και η γυναίκα του με τρία παιδιά τριών χρόνων στα χέρια της, οπότε καταλαβαίνετε τι γινόταν».

Είπε ακόμα, πως «είδαμε άλλα μικρά παιδάκια καμένα από τους πολέμους στα καροτσάκια, άνθρωποι ηλικιωμένοι» και συμπλήρωσε «πρέπει κάτι να γίνει δεν μπορούμε να τους αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να περιμένουν, αλλά ούτε και η Μυτιλήνη μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος εγκαταλελειμμένη από την Ελλάδα ή από τον κόσμο, ή από την Ευρώπη».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πρωτοστατεί σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας στον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση ελληνικό λαό, οι Μακαριότατος είπε «κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Στην ερώτηση «πόσα συσσίτια, πόσες μερίδες φαγητού δίνετε την ημέρα;», μας πληροφόρησε ότι «μόνο στην Αθήνα 53 χιλιάδες την ημέρα και χιλιάδες δέματα τα οποία πηγαίνουν στα σπίτια σ' όλη την Ελλάδα» και συμπλήρωσε «στους πρόσφυγες κάνουμε μόνο συσσίτια».

Ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι «οι νεόπτωχοι συμπατριώτες μας δεν περιμένουν στη σειρά για ένα πιάτο φαγητό, η αξιοπρέπειά τους δεν το επιτρέπει, γι' αυτό βρήκαμε έναν τρόπο και πηγαίνει το δέμα στα σπίτια κάθε 15 μέρες, όχι ότι λύνει το πρόβλημα, αλλά βοηθάει».

Είπε πως «αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομογενείς μας και σας παρακαλώ αυτό να το πείτε, διότι μας βοηθούν κι εμείς μπορούμε με τιμιότητα, με διαφάνεια, με καθαρούς λογαριασμούς από το άλφα μέχρι το ωμέγα με λεπτομέρειες για φαγητό, φάρμακο, ό,τι χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι».

Πρόσθεσε ακόμα πως «καθώς ξέρετε μόλις γυρίσαμε από τη Θράκη, εκεί να δείτε Ελληνισμό, παρ' όλη τη φτώχεια, τη δυστυχία, οι άνθρωποι έχουν ενθουσιασμό, εργάζονται, αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους» και τόνισε ότι «αξίζει η Ελλάδα να στηριχθεί λιγάκι περισσότερο να βοηθηθούν αυτοί οι ακρίτες εκεί».

Στην ερώτηση πώς συμβιώνουν εκεί στη Θράκη οι Μωαμεθανοί με τους Χριστιανούς, τους Ορθόδοξους, τόνισε: «προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να φοβόμαστε όλους αυτούς που υπονομεύουν και από την μία πλευρά και από την άλλη, πάντοτε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, προσεκτικοί και όχι εριστικοί».

Σχετικές ειδήσεις