ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερώνυμος: Δεν θα αποκοπούμε από τον Θεό και τις θυσίες των Μαρτύρων μας

Ιερώνυμος: Δεν θα αποκοπούμε από τον Θεό και τις θυσίες των Μαρτύρων μας

Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία συνεχίσθησαν σήμερα οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου νεομάρτυρος Νικήτα του εν Σέρραις αθλήσαντος προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μακεδονικής πόλης.

Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ιερισσού κ. Θεόκλητος και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος άγει και τα σεπτά του ονομαστήρια, καθώς και πλειάδος Ιερέων.

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό και παρουσία της πολιτικής, στρατωτικής και αστυνομικής ηγεσίας ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος τόνισε για την σημερινή κρίση η κυρία αιτία όλων, της αγωνίας και της ανασφάλειας ενός εκάστου που βιώνει, βρίσκεται στην χαμένη μας ταυτότητα.

"Χάσαμε την ταυτότητα μας, ξεχάσαμε τις θυσίες των Μαρτύρων μας για την πίστη στον Χριστό, τις θυσίες των εθνομαρτύρων για την ελευθερία της πατρίδας μας" υπογράμμισε ο Μακαριώτατος και αναρωτήθηκε σε ποιο σχολείο σήμερα υπάρχει μια φωτογραφία του Κολοτρώνη και τι γράμματα μαθαίνουμε σήμερα.

"Θέλουν να μας αποκόψουν από τον Θεό, από τις ρίζες μας, από τις παραδόσεις μας αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί" είπε και συνέχισε: "μαζί με την σοφία των ανθρώπων η λύση στα προβλήματα μας θα έρθει και με την Σοφία του Θεού που κατέρχεται" και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών για την ονομαστική του εορτή τον οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο συνεργάτη και ακάματο εργάτη της τοπικής Εκκλησίας, για τα έργα του οποίου νιώθει υπερήφανος.

"Σήμερον κατ' αυτήν την ιεράν και πανευφρόσυνον Καινήν Κυριακήν, κατά την οποίαν εορτάζομεν την μνήμη των εγκαινίων της μεγίστης Δεσποτικής εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου η αγία μητέρα μας Ορθοδόξος Εκκλησία μυσταγωγεί φιλοστόργως "τον έγκριτον αυτής λαόν" στο άρρητον θαύμα του ατελευτήτου εκείνου ογδόου αιώνος, της ανεσπέρου δηλαδή ημέρας της ενδόξου Επιφανείας του Κυρίου.

Ζώντες μέσα στο θάμβος του υπερφυούς αυτού μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γινόμεθα όλοι μας, προεξαρχούσης μάλιστα της πανσέπτου Μακαριότητός Σας, κοινωνοί του πληρώματος και της τελειώσεως της Εκκλησίας στο θεανδρικόν πρόσωπον του Αναστάντος Σωτήρος μας" είπε ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος στην αρχή της ομιλίας του απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο ενώ σ' άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: "Σήμερον, όντως έαρ μυρίζει και καινή κτίσις χορεύει"!

Η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες από της εχθεσινής ημέρας δοξ΄ζει τον Αναστάντα Κύριον, ο οποίος μας εχάρισεν την ιδιαιτέραν ευλογίαν να Σας έχωμεν εν τω μέσω ημών, ως ηγούμενον των λατρευτικών και εορταστικών ακολουθιών επί τη ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Νικήτα του εν Σέρραις αθλήσαντος. Η κατά πάντα και εν πάσι ευλογητή παρουσία Σας ως μυστική παρουσίθα του Αναστάντος Ιησού Χριστού, πληροί τας ψυχάς μας με ανείπωτον χαράν.

Η ευλογία Σας συνιστά πολύτιμον πνευματικόν θησαυρόν σε καιρούς βαθείας ηθικής κρίσεως και πνευματικής σιτοδείας, τον οποίον επιμελώς θα ασφαλίσωμεν στο ιερώτατον αρτοφόριον των ψυχών μας, ως ακριβόν μαργαρίτην. Ο χριστοφόρος λαός της ελληνικωτάτης Μακεδονίας μας, ιδιαιτέρως μάλιστα αυτής της πόλεως με την τρισχιλιετή μαρτυρικήν και ένδοξον ιστορίαν, ιδιαιτέρως Σας ευλαβείτε, Σας τιμά αληθώς και Σας προσφέρει ανυστεροβούλως τον πρέποντα σεβασμόν και την υικήν, ως προς πατέρα πνευματικόν, αφοσίωσιν.

Οι φίλεργοι και φιλόπονοι άρχοντες του τόπου μας μετά των οποίων, εν πνεύματικι αγάπης και διακρίσεως, πάντοτε συνεργαζόμεθα επ' ωφελεία του λαού μας, αναμένουν την ευχήν Σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που απαιτούν από όλους μας υψίστην ψυχραιμίαν, πνεύμα ενότητος και συνεργασίας. Ο καθημαγμένος λαός από την ανεργίαν, την ανασφάλειαν και την νεοπτωχείαν, αναμένει ευαγγελικόν λόγον αληθείας και ελποίδος.

Η νεολαία μας, Μακαριώτατε, η οποία ενθέρμως Σας υπεδέχθη εχθές και η οποία τόσον ανεπαύθυη από του στοργικού λόγου του αειμνήστου προκατόχου Σας, αποστολόφρονος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ειπόντος το "ελάτε παιδιά στην Εκκλησία, στην μητέρα σας Εκκλησία, όπως είσθε", αναμένει από τον Προκαθήμενον της Εκκλησίας της Ελλάδας, την ευχή του πραγματικού πατέρα, που δεν δεσμεύει την ελευθερία, που πονά με τον πόνον και την αγωνίαν της και χαίρεται με την χαράν της, που ξέρει να περιμένει χωρίς να απελπίζεται, που γνωρίζει τέλος να διδάσκει με τον λόγον και να οικοδομεί με την σιωπήν", όπως διαβάζουμε στο romfea.gr.

Σχετικές ειδήσεις