ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Ευχαριστούμε τους Ελληνες για την φιλοξενία στους Σύριους πρόσφυγες

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Ευχαριστούμε τους Ελληνες για την φιλοξενία στους Σύριους πρόσφυγες

Ευχαριστίες προς τους Έλληνες για την βοήθεια και φιλοξενία που προσφέρουν στους Σύριους πρόσφυγες, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας στην πρόσφατη συνεδρίαση της.

Μπορεί το κύριο θέμα που την απασχόλησε να ήταν η Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη, αλλά αποφασίστηκε να υπάρξει στο ανακοινωθέν ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Σ’ αυτό τονίζεται η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που δείχνει στους πρόσφυγες από την Συρία οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο ή πέρασαν από την χώρα μας, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ιεράς και Αγίας Συνόδου του Πατριαρχείου της Μεγάλης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής: «Ευχαριστούμε θερμά τον ελληνικό λαό, την ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος, για την φιλοξενία, προσφορά και συμπαράσταση στους πρόσφυγες από την Συρία ανεξαρτήτως θρησκεύματος, οι οποίοι δοκιμάζονται από τον εμφύλιο πόλεμο και βρίσκονται ή πέρασαν από την Ελλάδα».

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της αντιπαράθεσης με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την πνευματική δικαιοδοσία του Κατάρ, το οποίο έθετε σε κίνδυνο την παρουσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί σε ειδική συνοδική επιτροπή του Πατριαρχείου Αντιοχείας Με αυτόν τον τρόπο, η Ιερά Σύνοδος ''απάλλαξε'' τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη από την συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ώστε μαζί με την 24μελή αντιπροσωπεία του να μετέχουν κανονικά, στην Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου.

Με αυτόν τον τρόπο το Πατριαρχείο Αντιοχείας «παγώνει» προσωρινά το θέμα για να μπορέσει να γίνει η Πανορθόδοξη, μετά και τις επίμονες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διεξαχθεί η Μεγάλη Σύνοδος ''σε πνεύμα αδελφικής αγάπης και ενότητας''.

Σχετικές ειδήσεις