ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Συνεδρίασε η Ιεραρχία για την Πανορθόδοξη της Κρήτης

Συνεδρίασε η Ιεραρχία για την Πανορθόδοξη της Κρήτης

Ο απολογισμός της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιουνίου, στην Κρήτη ήταν το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 και συνεχίζεται την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη


Την Τετάρτη, πρώτη μέρα των εργασιών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος διάβασε την εισήγησή του και ακολούθησε η ομιλία του μητροπολίτη Νιγρίτης και Σερρών κ. Θεολόγου.

H εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τόνισε τον Οικουμενικό χαρακτήρα που έχουν οι αποφάσεις της Πανορθόδοξης επισημαίνοντας ότι ο συνοδικός θεσμός της Εκκλησίας είναι πανάρχαιος και άρρηκτα δεμένος με την συνείδηση των πιστών.

Έδωσε όμως και το στίγμα του για το χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι αποφάσεις της Ιεραρχίας για τις εργασίες της Πανορθόδοξης λέγοντας ότι «…καθίσταται σαφές ότι μία Σύνοδος μετά την Σύνοδο, έχει να προσφέρει ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο πνευματικό και εκκλησιαστικό Λόγο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κάποιον διαπιστωτικό, επικυρωτικό η καθαρά διαδικαστικό - τυπικό χαρακτήρα».

Για τη θέση που έχουν οι ιεράρχες στο Συνοδικό Πολίτευμα είπε ότι «δεν είναι διακοσμητική, αλλά οργανική, και ως εκ τούτου βαθύτατα ουσιαστική».

Ο μητροπολίτης Σερρών εμμέσως πλην σαφώς έδωσε απάντηση στους ιεράρχες οι οποίοι τις τελευταίες μέρες σε δημόσιες ομιλίες ή δηλώσεις τους ασκουν κριτική στους χειρισμούς της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο μητροπολίτης Σερρών είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καθημερινά συγκαλούσε συσκέψεις όλων των μελών της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος που συμμετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Στις συσκέψεις, είπε, γινόταν εκτίμηση της πορείας των εργασιών και χάραξη ενιαίας γραμμής «προς υποστήριξιν του γράμματος και του πνεύματος των Θέσεων - Αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Ο λόγος ήταν για όλους ελεύθερος και οι τοποθετήσεις απάντων σεβαστές. Ο δρόμος προς επίτευξιν της ομοφωνίας εντός της αιθούσης της Συνοδικής Συνελεύσεως δεν ήτο ούτε εύκολος, ούτε εστρωμμένος πάντοτε με ρόδα, κατά την σχετικήν αναφοράν και του Παναγιωτάτου Προέδρου του ιερού Συνοδικού Σώματος στην καταληκτήριον προσφώνησίν του. Υπήρξαν στιγμές και ώρες εντόνου αγωνίας, ψυχικής κοπώσεως και εντόνου προβληματισμού».

Οι ειδήσεις από την ενημέρωση των δημοσιογράφων

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που ακολούθησε μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών της Ιεραρχίας, η επιτροπή Τύπου που αποτελείτο από τους μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο τέθηκαν επίμονα ερωτήματα για τις αντιδράσεις μητροπολιτών.

Σε ερώτηση του Newsbomb για τις απόψεις που εξέφρασαν ενώπιον της ιεραρχίας οι μητροπολίτες (και αυτοί που επικρότησαν και αυτοί που άσκησαν κριτική στην στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος), ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είπε ότι ακούστηκαν πολλές σκέψεις και απόψεις. Τόνισε ωστόσο, ότι την Πέμπτη κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, θα ληφθεί η τελική απόφαση. Λίγο αργότερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ιγνάτιος είπε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα κείμενα και τις αποφάσεις τα Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου και τόνισε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος που συμμετείχαν στην Πανορθοδοξη είχαν, ήθος, λόγο, αποφασιστικότητα και έπραξαν κατά συνείδηση το καθήκον τους.

Τι είπε το Πατριαρχείο Μόσχας για την απουσία από την Πανορθόδοξη

Ο κ. Ιγνάτιος ρωτήθηκε για την απουσία του Πατριαρχείου Μόσχας από τις εργασίες της Πανορθόδοξης και ειδικότερα εάν η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας που μετέβη στη Ρωσία για τους εορτασμούς για τα 70α γενέθλια του Πατριάρχη Κύριλλου, έθεσε το επίμαχο ζήτημα. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος απάντησε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας ένοιωσε την ανάγκη να αιτιολογήσει την απουσία του και μίλησε αρκετά. Είπε, στην ελληνική αντιπροσωπεία, ότι απουσίασε γιατί δεν θα συμμετείχαν όλες οι Εκκλησίες και Πατριαρχεία και εξέφρασε την ευχή σε επόμενη σύνοδο να δώσουν το παρόν τους, όλες οι Εκκλησίες. Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως είπε ο κ. Ιγνάτιος κατά τις εργασίες της Πανορθοδοξης αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουνίας, το οποίο ταλανίζει την Εκκλησία της Ρωσίας, το οποίο και καταδίκασε.

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Ιερώνυμο: Περιφρούρησε την Πανορθόδοξη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τους ζητά να περιφρουρήσουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ο κ. Βαρθολομαίος τονίζει ότι οι αποφάσεις ήταν τεκμήριο της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας που απορρέει από το Συνοδικό Σύστημα που τη διέπει. Την επιστολή αυτή θα συζητήσουν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην τακτική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι προτάσεις του μητροπολίτη Σερρών για την αξιοποίηση των αποφάσεων της Πανορθοδοξης:

- Να παραπεμφθούν στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές και τις Θεολογικές Σχολές οι αποφάσεις προς μελέτη, εμβάθυνση και ερμηνεία, ανάλυση και αξιοποίηση.

- Να εκδοθούν εγκύκλιοι από την Εκκλησία της Ελλάδος και τις μητροπόλεις με στόχο την ενημέρωση κληρικών και πιστών (ενημερωτικό φυλλαδίου «Προς τον λαό»).

- Να γίνει παρουσίαση και συζήτηση στα κατηχητικά της προβληματικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Παρουσίαση εκπομπών από το Ρ/Σ της Εκκλησίας σχετικά με την ιστορία, τους σκοπούς και τα αποτελέσματα, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

- Εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και να παρουσιασθούν μελέτες και σοβαρές αναλύσεις επί αυτών.

- Η Ιεραρχία να αναθέσει σε αρμοδία ή και ειδική Συνοδική Επιτροπή την σε βάθος μελέτη και θεολογική αποτίμηση των εκκλησιολογικώς και θεολογικώς τεκμηριωμένων κειμένων που έχουν ήδη γραφεί και εμπεριέχουν είτε θετικές ή και επιφυλακτικές θέσεις για τις Αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Σχετικές ειδήσεις